ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

El nou sistema de retorn de l'IVA fa aflorar residents al país que encara figuraven a Espanya

www.andorradifusio.ad

La desaparició del mínim de 90 euros per demanar el Tax Free i el nou segellat electrònic han fet augmentar el nombre de clients que fan aquesta gestió a la frontera espanyola. El nou sistema DIVA, però, també ha fet aflorar molts residents al Principat que, fiscalment, encara figurava que vivien a Espanya.

El funcionament de la nova màquina de segellat electrònic per al retorn de l'IVA, anomenada DIVA, és molt senzill: s'ha d'escanejar el codi de barres inclòs en la factura a la màquina i, si tot va bé, el procediment es fa automàticament en uns segons.

A vegades, però, la DIVA mostra un missatge d'error: és quan l'usuari ha de posar-se en contacte amb el personal de l'agència tributària.

Pot passar per diversos motius, assegura la tècnica d'Hisenda de l'Agència Tributària espanyola, Beatriz González, com "el control aleatori de la mercaderia". Però el més comú és que les dades fiscals del resident no estiguin actualitzades, ja que "figura com a resident en territori espanyol". No són pocs els que s'han hagut de desplaçar a la Seu d'Urgell per fer el canvi.

Des de l'1 de gener és obligatori demanar el Tax Free mitjançant aquest nou sistema. Aquest canvi, juntament amb l'eliminació del mínim de 90 euros per tal de poder-lo sol·licitar, ha fet que s'incrementi significativament el nombre de persones que el demanen.

L'agència tributària pensa que per a les empreses espanyoles també haurà implicat un augment de vendes, diu González, que celebra que "amb el DIVA (el procés) s'agilitza molt més, ja que amb el sistema manual es produïen cues".

Amb tot, asseguren que la utilització del nou quiosc de segellat electrònic no només no ha provocat més cues d'usuaris, sinó que fins i tot les ha fetes disminuir.

El sistema antic, el del segellat manual, només se segueix oferint per a productes comprats en altres països de la Unió Europea.

Informa: Judit Pedrós
Imatges: Jordi Seabra

Comparteix: