ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Odile Sarroca, sobre el coronavirus: "Una vacuna pot trigar anys a arribar al mercat, en un mes és impossible"

www.andorradifusio.ad

El coronavirus ja afecta prop de 17.500 persones arreu del món i ha provocat més de 360 morts. Els experts busquen una vacuna a contrarellotge per frenar la pandèmia que ja és present en 27 països. Tot i això, poden passar anys fins que es pugui comercialitzar. La metge internista Odile Sarroca ha passat pels micròfons de Ràdio Nacional per aclarir els dubtes relacionats amb el coronavirus.

Científics d'arreu del món dediquen els seus esforços i s'afanyen a crear una vacuna que generi immunitat al coronavirus de Wuhan. Ho proven amb tractaments i substàncies antivíriques que s'utilitzen per a altres malalties.

Tot i això, fins a arribar a comercialitzar-la poden trigar anys, ja que ha de passar per diferents filtres com el de seguretat i eficàcia. La metge internista i membre del consell assessor sobre la patologia infecciosa, Odile Sarroca, assegura que "una vacuna pot trigar de 5 a 10 anys o més en sortir al mercat". Opina que és possible que els "esforços titànics" que s'estan fent pel control de la malaltia "ho faran més ràpid", però "tampoc pots accelerar-ho fins al punt de tenir-la en un mes" perquè "és impossible".

També destaca que, segons les dades que s'obtenen actualment, mentre els casos d'infectats augmenten de forma ràpida, les morts no ho fan. Explica que el coronavirus "és un brot epidèmic amb possibilitat d'estendre's, per tant s'ha d'estar alerta i preparats, però ens hem de preocupar quan realment ens hàgim de preocupar". "Ara mateix el que ens preocupa és la grip, que és el que tenim".

El brot de galteres

Odile Sarroca també ha parlat dels últims casos detectats de galteres. Assegura que és normal que hi hagi brots epidèmics, ja que la vacuna d'aquesta malaltia contagiosa pot perdre eficàcia.

En aquest cas, explica que una vacuna recordatòria seria ideal només en un moment d'alt risc de contagi. A més, posa en relleu que s'està seguint el protocol idoni i que al Principat la taxa de vacunació és molt alta respecte a països de l'entorn.

Entrevista completa a Odile Sarroca a l'Ara i Aquí:

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Anna Romagosa-Arxiu RTVA

Comparteix: