ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

L'ONU insta els governs a implicar-se a fons en la crisi de l'habitatge i deixa fora el sector privat

www.andorradifusio.ad

La problemàtica d'accés a l'habitatge és global. Nacions Unides, en el seu darrer informe, qualifica la situació de crisi mundial sense precedents. L'ONU insta les administracions públiques a implicar-se a fons per trobar solucions i descarta el sector privat com a actor vàlid per resoldre la crisi. Cada cop més països i ciutats estan implementant mesures dràstiques per posar fi al problema.

L'informe de l'ONU és molt dur amb el sector privat al qual culpa de la crisi mundial per l'augment dels lloguers. Rebutja que la situació sigui fruit d'una qüestió d'oferta i demanda i, en canvi, l'atribueix exclusivament a les inversions especulatives privades.

En definitiva, denuncia el mercadeig amb un bé fonamental. Per això Nacions Unides fa una crida a les administracions públiques de tot el món perquè donin respostes basades en els drets humans per superar la crisi.

Què s'està fent a altres territoris?

I els exemples els tenim molt propers. Catalunya ja ha convalidat el decret llei d'habitatge que, entre d'altres, obliga els inversors a oferir un lloguer social als okupes que portin mig any vivint en una casa i eleva fins al 40% el percentatge de sòl destinat a habitatges de protecció oficial en les noves promocions a l’àrea metropolitana de Barcelona.

El Govern de coalició d'Espanya prepara una llei d'habitatge destinada a eliminar l'increment abusiu dels lloguers.

A França encara més dràstic és l'enfocament de l'Elisi, que ha anunciat la possibilitat d'expropiar bancs i asseguradores per posar fi als habitatges buits a través d'un pla nacional d'aplicació immediata.

Dinamarca, al seu torn, congelarà els lloguers durant cinc anys, en una mesura similar a la que ja s'aplica a Berlín. La capital alemanya és la primera gran ciutat europea que ha limitat per llei l'augment dels lloguers, també durant 5 anys.

Mentrestant, a Andorra, el paquet de mesures urgents per facilitar l'accés a l'habitatge inclou la pròrroga dels contractes per un any, exceptuant si se cedeix a un familiar directe. També és previst la construcció d'habitatge d'ús social. 

Informa: Jordi Cama

Comparteix: