ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Passar unes formacions prèvies serà imprescindible per tenir gossos potencialment perillosos

www.andorradifusio.ad

El Govern ha modificat el reglament de tinença de gossos perillosos i potencialment perillosos. La novetat més destacada és que els propietaris que vulguin tenir una d'aquesta quinzena de races hauran de passar una doble formació prèvia. 

Haver superat unes formacions prèvies serà imprescindible ara per tenir un gos perillós o potencialment perillós.

Una es farà en centres d'ensinistrament autoritzats, en els quals s'ensenyarà als futurs propietaris a conèixer els comportaments d'aquestes races. L'altre, impartit pel departament d'Agricultura, està enfocat a fer conèixer la normativa vigent.

Aquesta és una de les novetats que els banders han afegit al nou reglament. Que també suma una nova raça, l'akita americà, en les 15 considerades potencialment perilloses. A més, els seus cadells s'hauran de castrar o esterilitzar per evitar-ne la cria.  El director del cos de banders, Ferran Teixidó, argumenta que "després aquests gossos es regalen o es venen i es produeix un descontrol sobre aquestes races, que és el que es vol evitar".

Els atestats oberts pels banders s'han reduït considerablement els últims anys, de fet s'ha passat de 81 el 2018 a 25 enguany.

Ara, el que busquen és poder identificar també abans aquells gossos que no entren dins la llista de potencialment perillosos, però que pel seu comportament poden ser-ho. Es busca evitar així que puguin cometre un atac.

Actualment al Registre d'Animals de Companyia (RAC) hi ha actius 645 (6%) gossos considerats potencialment perillosos, ja siguin races pures de gossos considerats potencialment perillosos, encreuaments amb aquestes races, o gossos perillosos que per mostrar agressivitat, mossegar o atacar una persona o animal que es comporta pacíficament i segons la llei, passen a ser considerats perillosos.

Races considerades potencialment perilloses

Es consideren gossos potencialment perillosos aquells que són de raça pura o bé encreuaments de: Akita americà, Bullmastiff, Dòberman, Dog argentí, Dog de Bordeus, Fila brasiler, Mastí napolità, Pit bull terrier americà, Gos de presa canari, Rottweiler, Terrier de Staffordshire americà, Bull terrier de Staffordshire (anglès), Buldog americà, Akita inu i Tosa inu.

Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Andreij Cristancho
Locució: David Domingo

Comparteix: