ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

La pensió mitjana de jubilació és de 632 euros al mes

www.andorradifusio.ad

La pensió mitjana de jubilació era al juny de 632 euros mensuals. Hi ha més d'11.000 persones que en perceben. Els representants de la gent gran alerten de la necessitat de dur a terme mesures i reformes per fer sostenible el sistema.

Actualment, hi ha 11.321 jubilats que tenen una pensió de la CASS, que és de mitjana de 632 euros. Unes dues terceres parts viuen a Andorra i es constata que la majoria dels qui han cotitzat més són els qui reben pensions més elevades. El president de la Federació de la Gent Gran i el representant dels pensionistes a la CASS coincideixen en la necessitat de canvis profunds perquè el sistema segueixi sent viable.

"S'acabaran augmentant les cotitzacions, l'edat de jubilació i afavorint fiscalment els plans de pensions personals i de les empreses", adverteix el president de la Federació de la Gent Gran, Fèlix Zapatero. El representant dels pesionistes, Jacint Risco, per la seva banda, preveu que "ens quedarem sense diners potser el 2040 o el 2037, llavors si ho han d'agafar els pressupostos de l'Estat, serà complex". "Agafem tots una guardioleta i comencem a ficar-hi diners, perquè la realitat és que, probablement, als qui tenim ara 55, 56 o 57 anys, o els que en tenim 50, les pensions ens seran minvades", ha afegit.

L'anterior consell d'administració de la CASS ja va elaborar propostes en aquest àmbit. Ara es tracta d'actualitzar-les i dur-les a terme. "Jo tinc demanada hora amb la Federació de la gent gran i amb la Federació de persones amb discapacitat per articular que les propostes que es faran des de la CASS, o com a mínim el representant dels pensionistes, estiguin dins de la nova llei que s'haurà d'aprovar", avança Risco.

És una qüestió de debat no només al Principat, sinó també als països de l'entorn com França o Espanya. Les solucions que es contemplen són similars.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Anna Romagosa

Comparteix:

18.234.97.53