ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Pere López critica els liberals per "fer de crossa d'un govern absolutista"

www.andorradifusio.ad

Pere López ha criticat el pacte entre liberals i demòcrates en el seu discurs com a candidat socialdemòcrata a cap de Govern. Considera que fan "de crossa" d'un govern autoritari. També ha demanat pactes d'estat en temes com les negociacions amb la Unió Europea.

El candidat socialdemòcrata ha afirmat que alguns, amb referència als liberals, han oblidat que es presentaven amb projectes de govern alternatius i que volien canvis.

Segons ha dit, ho han fet d'esquena als ciutadans i d'una manera forçada i a qualsevol preu. "S'han posat al servei i a fer de crossa d'un govern absolutista i autoritari, opac, mal gestor, sense planificació ni avaluació, i amb actituds i accions que s'allunyen de servir i afavorir l'interès comú, com ha estat el govern de DA", ha declarat durant el discurs.

A més, ha assegurat que no creu que una potencial coalició liberal-demòcrates tingui gaire sensibilitat en l'àmbit social i ha declarat que durant els vuit anys de govern d'Antoni Martí ha crescut la fractura social.

López vol acords entre les principals forces polítiques en temes cabdals com ara Europa. En aquest àmbit, opina que hi ha línies vermelles, com la fiscalitat, que no s'han de tocar. El primer que demana és "fer pinya dins el país des de totes les formacions polítiques i també des de tots els sectors". Opina que "cal tenir ben present la defensa dels empresaris i professionals del país" i critica que "és una negociació que s'ha portat d'esquenes als agents econòmics". En segon lloc demana "no tenir pressa". "Davant la transcendència i les conseqüències que els resultats d'aquest acord poden tenir per a Andorra no ens hem de precipitar".

Principals propostes de Pere López

Pere López ha presentat un full de ruta basat en 10 blocs en què han destacat sobretot les mesures socials.

Destaca l'obligatorietat que FEDA i Andorra Telecom destinin almenys el 75% dels beneficis a augmentar les pensions més baixes del país, al pressupost de les prestacions contingudes en la llei de serveis socials o per incrementar les pensions per invalidesa. Defensa la creació d'una xarxa de cuidadors i servei assistencial a domicili,  l'augment del salari mínim de manera immediata fins els 1.200 euros, i l'educació gratuïta dels 0 als 3 anys.

En habitatge, vol que, en una primera fase, hi hagi entre 150 i 200 pisos de protecció social, un registre de propietat i una política pública que fixi preus de referència.

Una altra de les prospostes fa referència a la necessitat de modificar la llei de contractació pública per evitar el tràfic d'influències. Segons el PS, l'actual sistema provoca la desaparició de moltes empreses petites. A més, volen que els membres del Consell Superior de la Justícia i el Tribunal Constitucional no puguin haver tingut cap càrrec polític previ durant els darrers 10 anys.

En l'àmbit de les negociacions amb Europa, els socialdemòcrates creuen que no es pot renunciar als monopolis públics i al manteniment de les quotes d'immigració actuals.
Un altre punt és modificar la llei d'inversió estrangera per a mantenir tancats diversos sectors econòmics, amb la finalitat de protegir-los.

El PS també aposta per reformular la figura del metge referent, mantenint-lo. També es vol crear dos parapúbliques noves: l'hospital i el Cedre, que substituirien el SAAS. Vol revertir els efectes de la reforma de la funció pública i la confrontació entre treballadors públics i privats. També ha criticat un cop més la reforma laboral.

En l'àmbit de les llibertats civils, el candidat ha reiterat la promesa que les unions civils del mateix sexe es puguin dir matrimonis i la despenalització de l'avortament en tres supòsits.

Opinen que podrien obtenir entre uns 30 i 40 milions d'euros que destinarien a polítiques socials amb un fiscalitat que faci pagar més els qui més tenen.
També es proposa un pla contra el masclisme i la restauració de la secretaria d'Estat d'igualtat com ja va existir durant el govern del PS per afavorir polítiques d'equitat de gènere i la modificació del sistema electoral, una de les propostes programàtiques que compartien amb els Liberals.

En cultura, accions de suport als creadors, impuls d'un Consell Nacional de la Cultura i les Arts, mecenatge i patrocini privat.

El darrer punt l'ha centrat en els joves i el futur, com la lluita contra el canvi climàtic i el transport públic.

Intervenció completa de Pere López en el debat d'investidura:

Informa: Pere Moliné
Imatges: Anna Romagosa

Comparteix:

18.207.98.97