ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El pilot Alejandro Covello narra els bombardejos aeris d'Argentina, els "altres Gernika"

www.andorradifusio.ad

El cas del bombardeig de Gernika, al País Basc, durant la guerra civil espanyola, ha obert pas a l'encunyament d'uns fets que s'han produït arreu del món. Es tracten de bombardejos indiscriminats per sembrar la por. Ara una investigador i pilot d'avió presenta un llibre sobre els "gernika argentins", entre ells un episodi protagonitzat per un heroi, Muñeco Adradas.

Era el 16 de juny del 1955. Un grup de militars i civils oposats al govern de Juan Domingo Perón intenten assassinar-lo. En aquest intent de cop d'estat alguns esquadrons de les forces d'aviació naval van bombardejar la plaça de Mayo i els voltants.

Un episodi que amagava una sèrie d'herois que ara surten a la llum a "Batallas aéreas", gràcies a Alejandro Covello, pilot civil amb 17 anys de carrera militar.

Es tracta de l'acció inesperada de Muñeco Adradas, que va volar per abatre avions que estaven disparant contra civils. Durant dues hores va aconseguir detenir l'atac aeri. De la mateixa manera els operaris de la base de Morón, inspirats per Adradas, van manipular les armes a bord dels avions perquè no poguessin disparar. "La política ho va diluir i no se'n va parlar, perquè hi va haver un cop als tres mesos i després hi va haver afussellaments i presó. Vam poder recuperar la democràcia l'any 1983, però abans hi va haver un altre procés dictatorial, en què va passar un altre Gernika que nosaltres anomenem 'Los vuelos de la muerte'. La història aeronàutica té fets meravellosos però s'ha d'explicar completa. I aquestes tragèdies també s'han d'explicar", explica Covello.

El libre recull altres bombardejos al llarg de la història i més contemporanis com és el cas d'Alep.

Covello ha portat el seu llibre a Andorra després d'escriure diverses cròniques sobre la història de Kenneth Langley Charney, el pilot les restes del qual fa uns anys es van traslladar a Argentina per retre-li honors. La història continua des de l'aire per explicar el que va passar i s'havia callat.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares

Comparteix: