Pintat vol portar al Constitucional les lleis de seguretat pública i de sanitat: "El que s'està fent és disfressar una llei d'estat alarma i d'emergència amb una altra perquè el nom molesta"

www.andorradifusio.ad

El Consell General ha donat llum verd a la modificació de les lleis de seguretat pública i de sanitat amb el vot en contra del grup de Terceravia+Unió Laurediana+Independents. Josep Pintat ha demanat el suport d'una cinquena part de la cambra per portar el text al Tribunal Constitucional. D'entrada no ha obtingut el suport de cap grup, malgrat que els socialdemòcrates ja han dit que hi conversaran per saber-ne els motius. 

La modificació de les lleis de seguretat pública i de sanitat implica prendre mesures obligatòries per protegir la salut pública en un moment de pandèmia com l'actual i establir limitacions al voltant d'aspectes com la mobilitat i el dret de reunió, acompanyat de les corresponents sancions.

El president del grup parlamentari de Terceravia+UL+I, Josep Pintat, ha preguntat per què es fa ara i malament. Creu que tenen motius per pensar que és inconstitucional i ha demanat el suport de la cambra per portar el text al Tribunal Constitucional. Ha assegurat que "el que s'està fent aquí és disfressar una llei d'estat alarma i d'emergència amb una altra perquè el nom molesta, i el que estan tocant són drets".

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha respost que "els drets i llibertats que es reconeixen a la Constitució i en els tractats internacionals no tenen un caràcter absolut, poden ser objecte de restriccions i de limitacions, que són les que es regulen en aquesta llei precisament per no vulnerar la Constitució".

Des del grup socialdemòcrata, que ha votat a favor de la modificació, s'acostaran a Terceravia per saber-ne els dubtes d'inconstitucionalitat. La presidenta suplent del grup, Judith Salazar, planteja que "podria comportar confusió de cara a la ciutadania, sobretot, la que no ens pot seguir habitualment des de l'exterior".

Els grups de la majoria han coincidit que la modificació respecta els principis de legalitat i proporcionalitat que el context actual requereix.

El president del grup demòcrata, Carles Enseñat, ha emplaçat l'oposició a acudir als Coprínceps si no tenen el suport de la cambra per portar el text al Constitucional perquè "si tenen dubtes ells mateixos el portaran, com han fet amb moltes lleis".

La consellera general liberal, Eva López, ha manifestat la negativa del seu grup "de formar part d'una demanda d'inconstitucionalitat que posaria en dubte el criteri legal d'aquesta cambra i dels seus consellers".

Raul Ferré, president suplent del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, ha lamentat que "en comissió no s'hagi arribat a un consens unànime". "És evident que tots no anem pel mateix camí", ha manifestat.

Finalment, la modificació de la llei de seguretat pública i de la llei de sanitat ha tirat endavant amb els vots en contra de Terceravia+Unió Laurediana+Independents i els vots favorables de la resta del Consell General.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Desirée Sala
Locució: Laura Cugat

 

Comparteix:

López atribueix als "nervis" del Govern els missatges confusos sobre la mobilitat amb Catalunya Encamp aprova un pressupost pel 2021 de 31,9 milions d'euros i preveu acabar el mandat amb quatre de dèficit