ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Pla per integrar en 9 mesos els 20 refugiats que arribaran al setembre

www.andorradifusio.ad

La vintena de refugiats que Andorra acollirà a partir del setembre tindran un temps d'adaptació marcat per calendari. Així ho indica el Govern a una pregunta dels consellers socialdemòcrates. Més concretament es parla d'uns nou mesos per assolir una inclusió en la dinàmica del país. Uns passos en què els refugiats rebran acompanyament. Dins d'aquestes fases la més immediata és l'escolarització dels menors. Un fet pel qual també s'ha previst un protocol específic que hauran d'adoptar les escoles.

El butlletí del Consell General publica aquest dilluns la resposta del govern als consellers socialdemòcrates sobre els protocols previstos per a l'arribada de refugiats.

El Ministeri d'Afers Socials preveu un calendari específic. Així, els primers 15 dies han d'haver fet tots els tràmits al servei d'immigració i haver escolaritzat els menors.

Posteriorment s'iniciaran les anomenades accions d'integració. Una fase d'una durada aproximada de sis mesos que inclou classes de català, una valoració de l'experiència professional i/o la convalidació de títols acadèmics.

La fase d'adaptació està fixada entre 6 i 9 mesos. Aquesta darrera ha de ser una transició entre l'assoliment dels coneixements i la inclusió a la dinàmica del país i de la societat. Així es facilitarà l'accés al mercat de treball a través del servei d'ocupació amb un servei personalitzat d'orientació laboral.

La darrera fase el Govern l'anomena d'autonomia de la persona i de la família. Es vetllarà perquè tot el nucli familiar assoleixi l'autonomia de forma equivalent a un nivell mínim de capacitat d'autogestió tant econòmic com d'idioma.

Per a l'escolarització dels menors, que es vol que sigui ràpida, s'ha elaborat un protocol específic per a tots els centres educatius. Així es valorarà la situació acadèmica, lingüística o necessitats específiques de l'infant.

Pel que fa a l'allotjament els refugiats seran allotjats en pisos socials. El Govern també indica que posteriorment i després de la integració s'estudiaran altres ubicacions per a la instal·lació definitiva.

Informa: Anna Pifarré

Comparteix: