ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

La planta de cogeneració de Soldeu permet reduir les emissions de CO2 en 1.400 tones

www.andorradifusio.ad

Des que va començar a funcionar el desembre de 2016, la central de cogeneració i xarxa de calor de Soldeu ha permès reduir les emissions de diòxid de carboni al voltant d'unes 1.400 tones. És un projecte gairebé consolidat, que la propera temporada d'hivern arribarà al Tarter. Per endavant queden dos projectes més, a la Comella i al Pas de la Casa.

Fa poc més de dos anys que es va posar en marxa la planta de cogeneració i xarxa de calor de Soldeu. Des de llavors ha funcionat ininterrompudament. De moment, en el que portem de 2019 ja duplica la demanda tèrmica respecte al 2018.

En l'àmbit elèctric es produeix el consum equivalent d'unes 1.000 llars, mentre que per a calefacció s'arriba a les 1.300. Això demostra que és un projecte gairebé consolidat, assolint els objectius d'incrementar la producció d'electricitat i diversificar les fonts d'energia per escalfar-se. Tenir diferents centres de producció repartits a cadascun dels edificis permet aconseguir un rendiment més elevat que el de les instal·lacions individualitzades.  

Gràcies a les noves tecnologies, la central està controlada les 24 hores del dia, la qual cosa permet actuar de pressa en el cas que hi hagi qualsevol incidència. Ara FEDA Ecoterm està enllestint la segona fase del projecte d'extensió fins al Tarter, que entrarà en funcionament el proper hivern. Un cop estigui acabat, podran centrar-se en la planta de la Comella.

La previsió és que a finals d'aquest any estigui acabada la primera etapa fins al Serradells i a partir del 2020 estendre-la cap al centre de la parròquia.

La central abastirà calefacció i aigua calenta a 2.000 llars. Pel que fa a la planta del Pas de la Casa, serà similar a la de Soldeu i preveuen acabar els projectes aquest any. Avui Andorra ja produeix un 20% d'electricitat a escala nacional i l'objectiu és ampliar-lo.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Guillem Casal

Comparteix: