ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Preocupació dels comerciants del Pas per la dependència de França: "Vivim dels francesos"

www.andorradifusio.ad

El Pas de la Casa espera que prosperin les converses amb el govern francès per reactivar l'economia com abans millor. La facturació de la gran majoria dels comerços depèn del turista de l'altre costat de la frontera fins al punt que si no poden venir deixaran les finances de molts negocis en estat crític.

La clau del 80% del negoci al Pas de la Casa el trobem a la frontera del Baladrà. Sense l'arrbada del turista francès molts comerciants creuen que no té sentit obrir.

El Pas continua en silenci només trencat pel soroll de la construcció que de moment agraeix treballar amb carrers buits. "És el moment d'aprofitar per fer-ho tot", diu Juan Gutiérrez, de Construccions Roca-Nova.

L'allargament de l'estat d'alarma a França es comença a veure amb preocupació amb veus que arriben de diversos sectors. Des de botigues d'alimentació que ara mateix té molta gent parada. "Si no hi ha fronteres, no hi ha vida normal al Pas perquè vivim dels francesos", assegura un ciutadà de la localitat.

Al sector de la restauració que, sobretot amb el bon temps, depèn dels que venen a comprar. Segons apunta el cuiner d'un dels establiments del Pas, si la frontera està tancada, els comerços no fan res".

Fa dues setmanes que han obert la ferreteria del carrer Major. Andrés Romero, treballador de l'establiment, celebra poder tenir una mica d'activitat però la realitat els diu que el 80% de la caixa la fan els francesos. Que no tornin fins al 24 de juliol "ens destrossa", afirma.

Des de l'associació de comerciants Iniciatives Publicitàries, Jean Jacques Carrié, esperen que les converses amb el govern francès desbloquegin la situació.

De moment molts fan pelegrinatge cada dia fins a la frontera en la seva passejada diària esperant que ben aviat puguin deixar pas novament a les cues i el Pas torni al bullici de les compres.

Informa: Rosa Albech
Imatges: Kevin Ribeiro

Comparteix:

3.216.28.250