Preocupació entre els experts pel sobrepès entre els infants, agreujat pel confinament

www.andorradifusio.ad

L'OMS alerta que l'obesitat és la nova pandèmia del segle XXI. Hàbits com l'ús de pantalles per distreure els infants o l'obligació d'acabar-se tot el plat no són solucions útils a llarg termini. Quina és la situació a Andorra?

Segons dades del Servei de Salut Escolar, durant el curs 2019-2020, més del 7% de nens de 4 a 5 anys tenien sobrepès o obesitat. Amb l'augment d'edat, les xifres s'incrementen. De fet, el percentatge més gran el trobem en l'última de les edats controlades. Més del 16% de menors entre 11 i 12 anys en pateixen, sent la franja d'edat que més preocupa. 

De fet, és un moment en què els infants comencen a patir canvis físics amb l'adolescència, quan ja són més autònoms i decideixen com s'alimenten. 

És per això que cal incidir en els hàbits alimentaris, a casa i a l'escola. Els experts plantegen que hi ha certs mites, en els quals sempre s'ha treballat, que no són necessaris. De fet, provoquen que els infants estableixin una relació poc sana amb el menjar, assenyala la pediatra Mariona Ferrer. També assegura que és important respectar la gana i saber que "no sempre cal acabar-s'ho tot".

El nombre de nens amb obesitat ha augmentat en les últimes dècades a tot el món. El principal risc són les malalties relacionades amb problemes cardiovasculars, però també es pot patir una malaltia crònica com la diabetis o afectacions als genolls, al maluc o a l'esquena. Les repercussions psicològiques també són un factor important, ja que hi ha un risc més elevat de patir depressió o ansietat. 

Els hàbits alimentaris depenen generalment del que es menja a casa i a l'escola. És per això que cal entendre que els adults són l'exemple i que la solució no passa tant per posar els infants a dieta. És important educar en una bona alimentació i utilitzar mecanismes que els facin entendre què és menjar saludable. 

La nutricionista Marta Pons remarca que no es tracta de fer dietes sinó de "treballar els hàbits alimentaris" amb idees i menús que propicien el consum de fruites, verdures... En aquest sentit, assegura que "menjar sa no és complicat" si tenim aquests recursos.

La publicitat i internet també tenen una influència important en aquests casos. Els experts han detectat que, després del confinament, la situació ha anat en augment. El sedentarisme i no poder sortir a fer esport han provocat més casos de sobrepès a les consultes. Ja s'està treballant amb aquests casos i la intenció és revertir la situació amb la tornada a la rutina. 

Informa: Roser Puigbò 
Imatges: Arnau Gaya / Nil Forcada 

Comparteix:

Encamp torna a adjudicar la gestió dels pisos per a temporers del Pas de la Casa a Saetde La Creu Roja i el Grup Kanalla organitzen un taller de cuina per potenciar l'autonomia i el treball en equip entre els joves