ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Primer cas de coronavirus a Andorra

www.andorradifusio.ad

El Govern ha confirmat aquest dilluns a primera hora el primer cas positiu de coronavirus al país.

Ha estat a un quart de nou del matí a través d'una alerta a xarxes socials. Es tracta del jove de 20 anys ingressat a l'hospital aquest mateix cap de setmana provinent de Milà.

Malgrat ser un positiu les autoritats sanitàries han indicat que l'home presenta una afectació molt lleu i es troba bé. Restarà ingressat a la zona aïllada de l'hospital fins que s'obtinguin dos resultats analítics negatius en les properes 24 i 48 hores.

També s'ha monitoritzat el seu entorn més proper per seguretat. De moment són una dotzena de persones aïllades a casa.

En roda de premsa el ministre de Salut, Joan Martínez, ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat. Argumenta que "hi ha malaltíes més greus que el coronavirus" i que s'actuarà "de la forma més diligent per reduir al màxim el seu impacte en la nostra societat".

La doctora especialista en medicina interna i infeccions, Odile Sarroca, remarca que "el 80% dels casos són lleus, el 20% poden necessitar ingrés i, d'aquests, els molt greus són menys del 5%".

Les mateixes autoritats han informat que a hores d'ara no hi ha cap altre pacient a l'espera de diagnòstic.

Sí que hi ha dues ciutadanes sota observació domiciliària en haver coincidit en un avió amb un afectat de coronavirus. Romandran a casa els pròxims dies i hauran de seguir les recomanacions preventives que dicten els protocols. Tot plegat mitjançant cobertura sanitària de la CASS. "Tindran una baixa per motius epidemiològics i la mateixa cobertura" que una baixa comuna.

El ministeri recomana no viatjar a les zones amb més presència de la malaltia (la Xina, el Japó, Singapur, l’Iran, Corea del Sud i quatre regions d’Itàlia), així com la necessitat de posar-se en contacte amb el telèfon d’emergències consulars del Ministeri d’Exteriors si es prové d’algun d’aquests territoris: +376 324 292. Si es té qualsevol tipus de simptomatologia cal trucar al telèfon 116. Des de la mitjanit fins a les 17 hores d'aquest dilluns s'havien rebut 94 trucades, 54 de les quals en relació al coronavirus.

També s’insisteix a aquells ciutadans que tinguin previst un viatge proper, que s’inscriguin al registre de viatgers disponible al web d’exteriors.ad. A hores d'ara el telèfon d'emergències consulars ha rebut 14 trucades que afecten 23 persones, 10 d'aquests tornaven de zones d'afectació del virus i la resta per informació. Al registre de viatgers s'hi han inscrit una cinquantena de persones que han viatjat a Itàlia i 3 a Corea del Sud.

Roda de premsa completa sobre el primer cas de coronavirus a Andorra:

Informa: Anna Pifarré - Yasmina Canedo
Imatge: Sergi Linares-Fernando Montero
Locució: David Domingo

Comparteix: