ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Reportatge: com s'actuaria en cas de terratrèmol d'alta intensitat amb víctimes atrapades entre la runa?

www.andorradifusio.ad

Els cossos especials han realitzat el primer simulacre d'emergència sísmica al país. Es busca perfeccionar els plans en cas d'un terratrèmol que tingués una alta afectació i la intenció és que a partir d'ara es repeteixi de manera anual. 

Coordinat des del parc de bombers de Santa Coloma, s'ha simulat l'operatiu en cas de terratrèmol d'alta intensitat. La centraleta rebia trucades de veïns que l'havien notat i el primer pas és posar en marxa l'helicòpter. El cap de guàrdia s'encarrega d'analitzar la situació des de l'aire i després es reparteixen els esforços en les zones més afectades. 

Al costat del parc, en un terreny, s'ha simulat el panorama que quedaria en cas que s'ensorres un edifici i hi hagués víctimes atrapades. I és moment d'entrar en acció amb els gossos rastrejadors, capaços de trobar persones entre les runes amb només tretze segons. Un cop treta la primera víctima, era el moment de dur a terme les cures. 

I un cop han passat ja els gossos rastrejadors, es marquen els llocs on pot haver-hi una possible víctima amb cons verds. Però a vegades no tots els llocs són de fàcil accés i també s'han de fer forats amb màquines perforadores per tal que les unitats de rescat hi puguin passar.

Un cop controlada la situació d'aquest primer simulacre, ara toca revisar el pla per si mai s'ha de posar en marxa. 

Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Aïda Pagès

Comparteix: