ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El procés de vacunació de la Covid-19 començarà l'endemà de l'arribada de les primeres dosis i es preveu ja el cap de setmana

www.andorradifusio.ad

La metgessa internista del SAAS i membre del comitè tècnic de la Covid-19, Odile Sarroca, confia que les primeres vacunes arribaran aquesta setmana i assegura que l'endemà mateix començarà el procés de vacunació.

"El fet de rebre-les d'un altre país complica la gestió i s'havia d'esperar una quantitat que justifiqués el transport. És immediat que les tinguem. Si arriben divendres es distribuiran a partir de dissabte", ha declarat aquest dijous al programa Ara i Aquí d'RNA.

Sarroca ha recordat que arribaran 2.000 dosis i, per tant, es començarà vacunant un miler de persones per garantir les dues dosis que requereix la vacuna Pfizer. Primer seran els centres sociosanitaris però moltes dosis també es destinaran a l'hospital. "El seguiment serà exhaustiu per si es produeixen efectes adversos".

La metgessa ha remarcat la dificultat logística de la vacuna Pfizer: "És molt sensible, inestable, s'ha de manipular molt bé, no es pot trencar la cadena de fred, no es pot administrar als centres de salut, com la resta, i requereix un període de vigilància un cop s'ha punxat el pacient perquè, en cas de reaccions al·lèrgiques es puguin tractar immediatament".

Pel que fa a les diferències entre les vacunes que rebrà Andorra, ha explicat que "Moderna i Pfizer són molt similars i comparteixen mecanisme: donen un codi perquè el propi cos generi la proteïna S del virus de forma temporal i pugui generar defenses. Mentre que Oxford-AstraZeneca inocula un virus innocu amb material genètic que també genera la proteïna S per combatre la Covid".

Els nens no s'hauran de vacunar

Respecte als nens, ha explicat que ara no es planteja vacunar-los perquè els diferents estudis que s'han fet no han contemplat la població pediàtrica i, per tant, "la seguretat no està igual de contrastada que en els adults". Segons indica Sarroca, els estudis de Pfizer comencen a partir de nens de 12 anys, però del segment entre 12 i 16 anys encara no es tenen tots els resultats.

Per tant, es vacunaran només adults a partir de 18 anys.  "Per vacunar un nen, en tot cas, s'hauria d'analitzar si té uns factors de risc especials. Inicialment no entrarien a la vacunació. Quan tinguem més dades això potser canviarà". De moment, però, la vacunació començarà per la població més vulnerable i anirà baixant per trams d'edat i factors de risc. "Els nens no són la principal preocupació quant a la gravetat de la malaltia".

Amb tot, afegeix que "és molt aviat per saber quina serà l'estratègia a futur perquè falta molta informació".

El brot a Sant Vicenç d'Enclar

Odile Sarroca també s'ha pronunciat sobre el brot de coronavirus a Sant Vicenç d'Enclar, que afecta 40 persones, 31 padrins i 9 professionals. Ha assegurat que "quan el virus entra a les residències és molt difícil que es limiti a pocs pacients encara que se segueixin tots els protocols. És una guspira en un lloc altament inflamable". El procés a partir que es detecta és "aïllar tothom i multiplicar cribratges".

Entrevista completa a Odile Sarroca a l'Ara i Aquí:

Informa: Yasmina Canedo

Comparteix: