ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Professionals i amics de Pere Canturri homenatgen l'historiador amb un llibre

www.andorradifusio.ad

Mestre de formació i reconvertit en arqueòleg, historiador, gestor cultural o patrimonialista. Pere Canturri va ser l'iniciador de la posada en valor de molts aspectes de la cultura andorrana. Ara un grup d'amics i professionals li dediquen una miscel·lània que es publica sota el segell d'Editorial Andorra.

Pere Canturri (1935-2015) era un apassionat i estudiós incansable de la cultura andorrana i va ser gràcies a ell que en una Andorra inexperta en polítiques culturals, als anys 60 va obrir un primer camí.

La directora de l'Arxiu Nacional, Susanna Vela, destaca que "va ser l'impulsor de la llei de patrimoni cultural". "És qui inicia la museïtzació de Casa Areny-Plandolit, la Farga Rossell, el descobriment del romànic, les excavacions...Es troba pràcticament sol davant la responsabilitat de gestionar conèixer i difondre aquest patrimoni".

La descoberta de la Balma de la Margineda, els gravats del Roc de les Bruixes o les primeres accions per la defensa del català també van comptar amb la seva involucració.

A molts d'aquests estudis es dediquen articles en aquest llibre que ha impulsat Susanna Vela i d'altres professionals que van viure els inicis amb ell com Xavier Llovera o Berna Garrallà. Vela explica que s'ha intentat comptar "amb la part més científica en què es posen al dia les seves investigacions", i la humana, amb "persones que hi tenien un tracte molt més personal i familiar".

Una beca de l'Institut d'Estudis Andorrans per a estudiants universitaris o graduats que vulguin aprofundir en temàtiques de caràcter andorrà porta el seu nom. Ara arriba a les llibreries aquest llibre com un petit homenatge.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Ginestà

 

Comparteix:

3.92.92.168