ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Prop de 5.000 propietaris de gossos estan cridats a pagar la taxa de tinença entre la confusió pel procés

www.andorradifusio.ad

Fa més d'un any que se'n parla, però aquest trimestre ja ha de ser realitat. Ens referim a la taxa de tinença de gossos que alguns comuns, no tots, han de començar a cobrar.

El projecte fa les seves primeres passes i és que els comuns implicats comencen a girar els primers rebuts als propietaris de gossos. Això sí, cada un va a un ritme diferent.

Per exemple, Sant Julià i la Massana encara han de depurar el cens d'aquells gossos que estan exempts de pagar, ja sigui perquè provenien de la gossera o perquè estan destinats al treball. Mentrestant, Andorra la Vella i Ordino ja tenen més o menys clar quants hauran de pagar. Els primers tenen previst enviar prop de 2.000 notificacions de pagament, mentre que els segons, poc més de 450.

Tot plegat, va lligat al projecte del genotipatge, que ha de servir per identificar els propietaris d'aquells gossos que deixin les tifes a terra. Aquest és obligatori des de desembre de l'any passat per a bona part dels 10.400 gossos que hi ha censats.

Tot i això, encara hi ha gent que desconeix el procediment. El veterinari Jordi Giné explica que els que venen a fer-ho a la seva consulta "fan mil preguntes i no entenen el perquè, però l'acaben fent". "En el moment en què estem 19 minuts explicant i un minut extraient vol dir que potser la cosa no està molt clara".

És més, des del col·lectiu de veterinaris es queixen que hi ha comuns que els han deixat sols en aquest procediment. "L'operativa administrativa és bastant farragosa i tot recau sobre nosaltres", assegura Giné lamentant que alguns comuns diuen als propietaris de gossos que tota la fitxa l'han d'assumir els veterinaris "i aquest no era el procediment pactat en un inici".

Recordar que tots els comuns, menys el d'Escaldes-Engordany, subvencionen fins l'any vinent l'extracció d'ADN.

El 15 de juny del 2022 es començarà a multar amb 300 euros tots aquells propietaris que no hagin identificat el seu gos.

Informa: Òscar Serrano

Comparteix: