ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La propera fase de negociació amb la UE se centrarà en les especificitats per a la lliure circulació de persones

www.andorradifusio.ad

Un cop la negociació amb la Unió Europea sobre la lliure circulació de mercaderies entri en la fase final i tot apunta que Andorra assolirà una transitòria llarga per al tabac, el nou cavall de batalla serà aconseguir un tracte diferenciat en la lliure circulació de persones. El cap de Govern defensa un tracte similar al de Liechtenstein.

Ara que la negociació amb la UE pel que fa a la circulació de mercaderies entra a la recta final i en la qual Andorra ha apostat fort per aconseguir una transitòria llarga per al tabac, els principals esforços se centraran a aconseguir un tracte diferenciat en la lliure circulació de persones. El cap de Govern s'emmiralla en Liechtenstein, que forma part de l'Espai Econòmic Europeu tot i no ser membre de la Unió Europea. I recorda que el Tractat de Lisboa defensa la diversitat. Argumenta que no és el mateix que els andorrans puguin moure's lliurement per un espai de 500 milions de persones que a l'inrevés.

Aquest serà el principal cavall de batalla en les negociacions per a l'acord d'associació amb la UE i que Andorra afronta al costat de San Marino i Mònaco. Martí vol deixar clar que la reivindicació d'aquestes especificitats no es fan des de l'euroescepticisme a l'alça en el continent sinó des de petits estats que representen els valors essencials de l'europeisme. Això no treu -diu- que malgrat estar disposats a adaptar-se plenament a les normatives europees renunciïn a reclamar excepcions que creuen "raonables".

Martí va aprofitar el discurs de clausura de la Trobada Empresarial al Pirineu per aprofundir en aquestes reivindicacions en el marc d'una negociació que reconeix complexa per a la qual recorda que no existeix cap manual d'instruccions.

Informa: Gerard Gort
Imatges: Kevin Ribeiro

Comparteix: