ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Una taxa dissuasiva per als vehicles de gasoil i gasolina, una de les 40 propostes contra el canvi climàtic

www.andorradifusio.ad

Crear una taxa per a la compra de vehicles que no siguin ecològics i eficients energèticament. És una de les mesures concretes que inclou la proposta de resolució de lluita contra el canvi climàtic que els tres grups parlamentaris que formen part del Govern volen presentar a l'octubre. Aquest dilluns l'han donat a conèixer al col·lectiu de joves Fridays for Future.

Els presidents dels grups parlamentaris Demòcrata, Liberal i Ciutadans Compromesos s'han reunit amb la ministra de Medi Ambient i Sostenibilitat i amb representants del moviment juvenil Fridays for Future per presentar-los el document, que de moment és embrionari i que es treballarà a partir de setembre.

El president del grup democrata, Carles Enseñat, ha indicat que, a més de "la creació d'una taxa dissuasiva per als vehicles de gasoil i gasolina" (taxa de CO2), també es vol treballar la limitació progressiva de la circulació d'aquests vehicles, així com "fomentar zones la velocitat reduïda, més espais per a vianants i un carril bici a tot el país aquest any 2020".

Dotar d'energies renovables els edificis de l'administració i incloure un representant dels joves a la comissió nacional de l'energia i el canvi climàtic són altres propostes per a la lluita sostenible. 

Alguns objectius es podran assolir amb pocs anys, d'altres són a més llarg termini, com el de reducció dels nivells de diòxid de carboni, fixat pel 2050 per la Comissió Europea.    

Segons el president del grup parlamentari Liberal, Ferran Costa, "no serviria de massa simbolitzar el compromís del país amb el postulat d'emergència climàtica si no hi ha un seguit de mesures desgranades". Enseñat ha afegit que també és necessari "un crit de conscienciació a la ciutadania".

Els joves de Fridays for Future es mostren satisfets que hagin escoltat la seva demanda de declaració de l'estat d'emergència climàtica i ecològica i que Andorra, encara que sigui petit, contribueixi a aquesta lluita mundial. 

El portaveu del col·lectiu, Mateu Bracque, assegura que estan "d'acord en diversos punts". "Els acabarem d'estudiar en profunditat i n'afegirem o aportarem modificacions per acabar de fer d'aquest esborrany una llei que ens convenci a tots".

La quarantena d'iniciatives que formen la proposta de resolució són compromisos electorals de les tres formacions del Govern. Un cop estigui acabada s'entrarà al Consell General.

La ministra Sílvia Calvó ha destacat que amb mesures com aquestes Andorra s'alinia amb Europa. Ha explicat que ees de la darrera legislatura, la taxa de vehicles anava relacionada amb els grams de CO2, les emissions de gasos d'efecte hivernacle emeses. Afegeix que hi ha un coeficient que fins ara ajudava a promocionar els vehicles elèctrics respecte els de gasolina i que aquesta tendència arreu d'Europa s'està eliminant per posar al mateix nivell els vehicles de gasoil i gasolina.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Guillem Casal-Anna Ginestà

Comparteix:

3.231.167.166