Els psicòlegs reclamen un model d'atenció de salut mental amb més veu dels experts i menys presses

www.andorradifusio.ad

El col·legi de psicòlegs fa balanç de l'última reunió de les associacions i entitats civils amb el Govern. Asseguren que hi ha voluntat política però que cal marcar un model d'atenció de salut mental perquè no queda clar.

El Pla Integral de Salut Mental va prenent forma al llarg dels dies, s'han realitzat diverses reunions però, des del col·legi, creuen que es podria millorar el seu funcionament.

Tenen clar que formaran part de la cartera de serveis de la CASS però es mostren preocupats perquè no s'està comptant amb ells per definir els criteris d'aquesta incorporació.  

El president de l'ens, Òscar Fernández, critica que "és un procés participatiu que moltes vegades sembla fet per cobrir l'expedient". Detalla que "s'han fet taules de treball diferenciades en què participen associacions i entitats del país relacionades amb la salut mental, però les aportacions que es poden fer des d'aquestes taules de treball són molt limitades".

Els psicòlegs remarquen la necessitat d'una comunicació més fluida entre les taules de treball per tal d'aconseguir una unió d'intencions. A més, d'aquesta manera asseguren que seria més fàcil arribar a un consens perquè les aportacions ciutadanes també s'incloguin en el text. Creuen que s'està fent massa de pressa. Preocupen "unes presses que no s'han tingut en molts anys, i no són necessàries". Fernández considera "que és important fer-ho bé, comptar amb el punt de vista de tots els experts i que les aportacions que puguem fer tant des del col·legi de psicòlegs com des de qualsevol altre àmbit de la salut mental siguin tingudes en compte".

Expliquen que és un error orientar les estructures públiques únicament als trastorns mentals greus i que, d'aquesta manera, augmenta el risc de cronificació, l'empobriment del sistema de salut general, la sobrecàrrega d'estructures i l'atenció basada en els tractaments psicofarmacològics com a recurs davant les llistes d'espera.

El Col·legi defensa la necessitat d'un sistema d'atenció primària en salut mental per atendre les demandes de tota la població, siguin malalties greus o també les lleus.

Informa: Anna Mata
Imatges: Desirée Sala

Comparteix:

Afers Socials anima els comuns que no tinguin encara educadors de carrer a incorporar aquesta figura Acció Feminista celebra el 3r aniversari amb la satisfacció d'haver obert reflexions i una altra mirada sobre els drets de les dones