ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Punts clau de les noves mesures pels lloguers i el poder adquisitiu

www.andorradifusio.ad

La llei de mesures urgents en matèria d'habitatge i per millorar el poder adquisitiu entrarà en vigor l'1 de gener del 2020. La congelació dels lloguers és pràcticament total. L'excepció és que els propietaris podran cancel·lar un lloguer si és per oferir-lo a un familiar fins a segon grau, per exemple un net. Els arrendataris podran marxar del pis amb només un mes de preavís.

La llei de mesures urgents en matèria d'habitatge entrarà en vigor a principi de l'any vinent. La congelació dels lloguers es torna a renovar aquest 2020 i, segons va assegurar Carles Enseñat, president del grup demòcrata, es tornarà a repetir els cops que faci falta mentre no millori aquesta problemàtica.

No hi ha pràcticament excepcions. L'única raó per la qual els propietaris podran cancel·lar els contractes serà per oferir l'habitatge a un familiar fins a segon grau de consanguinitat.

La llei preveu la implementació de mesures per evitar possibles fraus o picaresques, que inclouen sancions econòmiques. 

D'altra banda, s'ha introduït una reducció del preavís per abandonar un pis. Amb la nova llei baixa de tres a un mes.

Diverses possibilitats previstes inicialment en la llei han estat suprimides en el treball en comissió, com ara l'excepció a la congelació per als pisos amb una superfície superior a 200 metres quadrats i per a aquells en els quals el propietari hagi fet reformes.

Tampoc es podrà apujar l'IPC dels darrers 3 anys si en aquest temps no hi ha hagut increments.

El salari mínim puja fins als 1.084 euros

Aquest mateix text legal permet que el salari mínim pugi fins a 1.084 euros mensuals. L'objectiu de l'executiu seria arribar a 1.250 euros quan la legislatura hagi acabat.

També es multiplica per quatre l'IPC a les pensions de solidaritat, les més baixes.

Informa: Pere Moliné

Comparteix: