ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La ramaderia alerta que el creixement de la construcció amenaça les pastures

www.andorradifusio.ad

El segell territori de la biosfera ha impulsat els ramaders d'Ordino a posar en valor l'activitat i els fruits del patrimoni natural a través de la Fira del bestiar. Tanmateix, aquest dimecres a l'Ara i Aquí el conseller del comú ordinenc Eduard Betriu ha alertat que l'increment d'edificació amenaça els prats de pastura i que cal trobar una font d'ingressos alternativa al tabac per fer rendible l'ofici.

Aquest cap de setmana Ordino recupera la Fira del bestiar, una iniciativa per donar a conèixer l'activitat entorn del patrimoni natural de la parròquia, de tot un país i part del Pirineu per posar en valor el paper de la ramaderia. Segons Betriu, molts ciutadans que viuen al fons de les valls no s'adonen de la importància del bestiar en la biodiversitat.

Amb tot, son molts els reptes que té el sector, com la de preservar els prats que desapareixen amb la proliferació de la construcció. Betriu ha alertat del perill que suposaria i ha parlat de la necessitat de protegir les zones verdes. Creu que "les ordinacions i el pla d'urbanisme s'hauran d'anar adaptant". "Probablement a Ordino no es podrà desenvolupar tot el que hi ha en aquests moments o s'haurà de canviar perquè està clar que la capacitat de recursos és la que és i ens ho hem de plantejar molt seriosament".

A Ordino ara mateix hi ha una desena d'explotacions ramaderes i el relleu generacional està assegurat. La dificultat, però, està en els cultius.  Amb els ingressos del tabac a la baixa i la reconversió necessària en el futur no veuen rendible l'ofici. Ha dit que s'està fent una prova per al cultiu de nabius però espera que en un parell danys es trobi l'alternativa definitiva.

Entrevista completa a Eduard Betriu i Òscar Coma a l'Ara i Aquí:

Informa: Rosa Alberch

Comparteix: