ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

El raonador demana una tretzena paga per als jubilats amb més de 30 anys de cotització

www.andorradifusio.ad

El raonador del ciutadà demana al Consell General que estableixi una tretzena paga pels jubilats amb més de trenta anys de cotització i 5.000 punts acumulats. Així consta a l´informe anual del 2017, on també s´evidencia que el raonador no tenia competències per resoldre un terç dels expedients, ja que tenien a veure en molts casos amb problemes relacionats amb l'habitatge. Les queixes relacionades amb la CASS es van reduir gairebé a la meitat.

Diversos pensionistes que van cotitzar a la CASS més de trenta anys s'han trobat que, malgrat que havien aconseguit els 5.000 punts de jubilació que donaven dret a una pensió igual al salari mínim, modificacions legislatives successives van deixar-los amb una pensió inferior. Una problemàtica que han fet arribar al raonador del ciutadà.

És per això que en l´informe del 2017 Marc Vila, i el seu predecessor Josep Rodríguez, demanen al Consell que actuï. Concretament, que modifiqui la llei de la CASS per establir una tretzena paga per a aquests jubilats, ja fossin assalariats o autònoms. I evitar així que hagin de dependre de pensions de solidaritat del Govern.

En el seu informe el raonador també destaca les queixes perquè la CASS dona altes quan hi ha raons mèdiques per seguir de baixa. Tot i així, els expedients relacionats amb la parapública s´han reduït gairebé a la meitat.

D´altra banda, dels 298 expedients que el raonador del ciutadà va obrir l´any passat, un terç corresponia a accions privades, és a dir, entre particulars, un àmbit en el qual aquesta institució no té competències.

Molts d´aquests expedients corresponien a queixes relacionades amb l'habitatge. Així ho constata l´informe anual del raonador corresponent al 2017 fet públic dilluns.

Malgrat que l´any passat el raonador va obrir un 14% menys d´expedients que el 2016, va fer gairebé un 5% més d'entrevistes.

Informa: Andrés González-Nandín

Comparteix: