ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Els rastrejadors, clau per evitar la propagació de la Covid-19

www.andorradifusio.ad

Amb el rebrot la figura del rastrejador esdevé clau per poder tenir controlada la pandèmia. Actualment l'equip el formen unes vuitanta persones, a les quals s'hi han sumat 25 més, algunes en període de formació. La seva missió és seguir el virus a través dels contactes.

Són part de l'equip de rastrejadors del ministeri de Salut. Un grup de persones que treballa per seguir l'expansió del virus a través dels positius.

Alguns són treballadors del ministeri, altres voluntaris i tots han rebut una formació específica molt important per poder fer un seguiment correcte del virus. Tot plegat per evitar que la situació es desbordi i es parli de transmissió comunitària amb més casos hospitalitzats.

La metge internista i especialista en malalties infeccioses Cristina Royo parla de la importància d'aquesta figura per evitar una situació com la de la primavera. És clau "fer una entrevista correcta perquè és en els petits detalls on es pot captar on aquella persona ha pogut entrar en contacte amb altres persones, detectar molt bé quins són els contactes de risc o no" tenint en compte on i com s'han produït. En definitiva, "afinar per no tenir en aïllament molta gent si no és necessari".

De mitjana per cada positiu es fan entre 10 i 15 trucades que poden arribar a ser més segons la persona. Cada trucada dura uns 30 minuts i es divideixen entre contactes casuals o contactes estrets.

En el segon cas l'enquesta és més exhaustiva amb trucades que duren de mitjana uns 30 minuts, amb la recomanació d'un aïllament, una baixa i unes proves TMA i un seguiment posterior.

En el cas de contactes casuals també es fa l'enquesta i si la persona ho desitja pot fer-se la prova per descartar la presència del virus.

Justament aquest dimecres el ministre de Salut ha avançat que a l'equip que actualment té 84 persones s'hi han sumat unes 25 més que podran treballar en aquest rastreig i seguiment de tots els positius.

Informa: Anna Pifarré
Imatge: Kevin Ribeiro

Comparteix:

3.235.105.97