ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La recollida de paper i cartró està en risc de desaparèixer, segons els gestors de residus

www.andorradifusio.ad

Agreda, l'entitat que agrupa els gestors de residus, alerta que la recollida de selectiva del paper cartró podria aturar-se. El motiu seria que el reciclatge ja no seria rendible. Es tracta d'una situació que no només es produeix a Andorra sinó a tot el món i l'origen seria a la Xina, on es reciclava la majoria del material però ja no vol seguir fent-ho.

Des de febrer del 2018, el cost de manipulació del residu de cartró no cobreix les despeses de manipulació a tot el planeta, segons ha avaluat l'associació dels gestors de residus i, per tant, no és rendible tampoc a Andorra.

Això és així perquè la Xina està reduint les llicències d'importació de paper recuperat o reciclat i ha provocat la inseguretat en les exportacions d'aquest producte, una acumulació dels estocs a Europa i un descens acusat del preu.

Segons l'anàlisi d'Agreda aquesta situació empitjorarà a partir del 2020, ja que el govern xinès prohibirà definitivament la importació de residus de cartró recuperat o, en el seu cas, establirà unes quotes molt restrictives.

L'entitat veu molt probable que els recuperadors o indústria dels estats veïns no acceptin el cartró recuperat d'un país tercer com és Andorra.

La conclusió d'Agreda és òbvia: esdevé un risc real que, per totes aquestes raons, s'aturi la recollida selectiva del paper cartró tant entre els grans productors com en els comuns.

Informa: Pere Moliné
Locució: Joan López

Comparteix: