ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La reforma del codi penal i la de la llei de procediment penal arribaran abans que acabi l'any

www.andorradifusio.ad

Agilitar, modernitzar i vetllar pels drets humans són els objectius dels canvis legislatius que prepara el ministeri de Justícia i Interior. El que arribarà abans serà la reforma del codi penal a la tardor i la de la llei de procediment penal a final d'any. A més, s'han fet canvis per alleugerir la càrrega de feina a la batllia especialitzada, fent que l'ordinària passi a encarregar-se d'algunes competències. 

La reforma del codi penal arribarà a l'octubre. Actualment, s'estan analitzant les propostes de modificació que tocaran els delictes i ajustaran les penes.

També s'estan desenvolupant les bases de la reforma de la llei de procediment penal, que estarà enllestida a final d'any, i serà més garantista i àgil. Serà clau per evacuar els dossiers que es troben a tràmit perquè el període d'instrucció és lent a l'hora d'examinar sumaris. De fet, un dels canvis que incorporarà serà que la policia s'encarregui de les instruccions sota vigilància i les proves passin directament al judici oral. A més, apostarà per un sistema acusatori, en comptes d'inquisitiu, per als sospitosos.

Per altra banda, s'ha fet una modificació de la llei qualificada de la justícia per treure competències a la batllia especialitzada i passar-les a l'ordinària. Sobretot, pel que fa a qüestions d'estupefaents, contraban i blanqueig de diners, que són la majoria. Ara bé, aquest canvi s'inclou dins de la llei d'accés electrònic, que no entrarà en vigor fins d'aquí a dos anys.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Arxiu RTVA
Locució: Òscar Serrano

Comparteix: