ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Reportatge: Així es prepara una jornada de vacunació contra la Covid-19

www.andorradifusio.ad

A les 10 del matí s'obren les portes del centre de vacunació, però a l'interior del recinte fa hores que s'hi treballa, entre altres coses per preparar les dosis. Protecció civil coordina el servei on intervenen la Creu Roja i el SAAS. La campanya de vacunació també serveix per donar feina a gent que es troba a l'atur.

El centre d'administració de vacunes s'activa durant aquests tres dies a les 8 del matí per preparar les dosis i a partir de les 10 per la seva administració. Tot per arribar al 46% de la immunitat col·lectiva.

El personal d'infermeria és el primer a arribar al centre de vacunació. En un dels despatxos de la instal·lació, a partir de les 8 del matí es comencen a preparar algunes de les dosis que es posaran al llarg del dia. Hi ha diferències entreles d'Oxford-AstraZeneca i les de Pfizer. La responsable del servei d'Atenció Primària, Anna Xandri, detalla com "les dosis de les primeres duren sis dies dins el vial perquè no s'ha de reconstituir, mentre que les Pfizer sí, ja que s'ha de descongelar el vial, reconstituir amb sèrum fisiològic i extreure les set dosis de cadascun dels vials".  És per aquest motiu que "el servei de Farmàcia està amb els tècnics aquí tot el dia per anar preparant les dosis noves conforme es van administrant les vacunes".

Mentrestant arriba el personal encarregat de verificar les citacions i es porta la documentació necessària com el qüestionari previ a la vacunació. La campanya  també ha donat la possibilitat de trobar feina. El director de Protecció Civil, Cristian Pons, explica com "el personal es gestiona a través de Creu Roja". Hi havia necessitat "i es va creure oportú contractar gent a través del servei d'ocupació perquè contribuïssin al projecte de vacunació".

Minuts abans de l'obertura de portes la responsable d'Atenció Primària reparteix les primeres dosis a les taules habilitades. Es calcula que en cadascuna aquest divendres s'hauran administrat unes 200 dosis. Xandri indica com en cada taula "hi ha dues infermeres. Una s'encarrega d'entrar a la història clínica de cada persona anotant la vacuna, i l'altra és la que punxa la dosi".

Arriben les deu del matí, moment d'afrontar una jornada d'intens treball on des de primera hora trobem cares alegres, amb ganes de vacunar-se per avançar en la lluita contra la pandèmia.

Aquesta nova remesa de Pfizer aconseguirà ampliar un 10% la població vacunada i arribar a un 46% de la immunitat col·lectiva. La propera cita de la gent que es vacuna ara serà d'aquí a 21 dies.

França ha anunciat que per aprofitar les dosis sobrants no es tindrà en compte l'edat de la persona que la sol·liciti.

Informa: Rosa Alberch
Imatgse: Anna Romagosa

Comparteix:

44.192.253.106