Reportatge: El control de les aigües residuals, clau per detectar la presència del SARS-CoV-2 i predir possibles brots

www.andorradifusio.ad

Les aigües residuals són un sentinella de la situació epidemiològica. Amb la vacunació i l'arribada de l'estiu la presència de restes del virus és francament baixa. Tanmateix els experts aconsellen de no deixar de controlar les aigües ja que s'ha demostrat que gràcies a elles podem predir un repunt de casos.

A la feina del control de les aigües i el rendiment de la depuradora de Sant Julià de Lòria des de l'octubre de l'any passat s'hi ha afegit el control de restes de coronavirus.

Per això el personal tècnic de Medi Ambient hi reserven una part del mostreig. Una de les tècniques és la  Nerea Tekwani , que explica com programen el mostrejador "per prendre una mostra de les 8h del matí del dilluns a les 8h del dimarts".

I és que l'activitat al llarg del dia pot minvar. Així que es pretén que la mostra sigui el més homogènia possible. El responsable del laboratori de l'hospital, Pere Postius, indica que és important basar-se en un tram de 24 hores tenint en compte els hàbits, ja que "normalment al matí quan ens llevem és quan ens dutxem i, en canvi, al migdia és més difícil que hi hagi algú a casa".

De les mostres que s'extreuen una part va a la Universitat de Barcelona on tenen la tecnologia adequada per concentrar els fragments, aïllar el virus i detectar les variants. L'investigador Albert Bosch exposa com concentren "200.000 litres d'aigües residuals, es fa servir una precipitació amb hidròxid d'alumini i després s'extreu l'àcid nucleic del virus de la mostra concentrada i, un cop es té, es fan les PCR de diagnòstic".

El cap d'àrea de Seguretat Alimentària, Jesús Galindo, apunta com aquest sistema "detecta el virus en gent que pot ser asimptomàtica o presimptoimàtica, no només dels que estan malalts i tenen símptomes i, per tant, dona una idea de la quantitat de virus que està circulant".

Ara que l'activitat del virus ha disminuït Bosch recorda que és el moment de no baixar la guàrdia ja que les aigües seran el sentinella d'un possible repunt: "Quan més valor té aquest tipus d'analítiques és quan pràcticament no hi ha casos perquè ens pot donar la possibilitat d'avançar-nos i prendre mesures".

Amb 40 anys d'experiència en virologia Albert Bosch avisa que encara no sabem quina serà la durada de la immunitat de les vacunes i si descobrirem noves variants així que ens convida a mantenir les recomanacions i ser estrictes perquè una mascareta mal posada pot posar en risc la nostra salut.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Romagosa

Comparteix:

El mag Toni torna a aparèixer després de dos anys amb un documental Sant Julià vol més plaques solars i crear una xarxa de calor a través de biomassa