ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Reportatge: Molts monitors d'esquí tornen a treballar a ple rendiment i deixen enrere els greus obstacles de la temporada passada

www.andorradifusio.ad

Després que l'anterior temporada fos pràcticament nul·la a causa de la pandèmia i que molts monitors d'esquí tinguessin greus problemes per tirar endavant, enguany torna a haver-hi feina.

Per al monitor de l'escola d'esquí de Grandvalira Soldeu-el Tarter, Sergi Tintorer, "la vida s'està reactivant i tot comença a posar-se al seu lloc". "L'any passat la pandèmia em va enganxar de ple. No vaig fer ni una hora, no vaig treballar,i vaig tenir un moment de crisi personal. Ara psicològicament estic més tranquil pel fet de veure que tot torna a la normalitat", manifesta.

La duresa de l'anterior temporada, en què molts treballadors sobretot del país, van haver d'acollir-se a suspensions temporals i demanar ajudes, no ha frenat que vulguin tornar de llocs llunyans, com la Micaela Righetti, qui assegura que poder dedicar-se a la seva professió és el que la va motivar a tornar. 

Altres fins i tot han començat noves etapes. És el cas de l'Aina Ruiz, que fa dos anys es va quedar sense feina. Llavors treballava en gestió d'esdeveniments, però com que era un moment complicat per trobar feina va aprofitar per reconvertir-se: "Sempre he estat molt vinculada al món de la neu i l'esquí, i feia temps que volia treure'm la titulació de monitora. Així que vaig fer un cop de cap i vaig anar a la Vall d'Aran. Volia poder venir aquí a treballar la temporada d'esquí, vaig enviar el currículum i vaig tenir la sort que em van trucar".

Per altra banda, són diversos els professionals del país que l'any passat van sentir que no se'ls prioritzava. Un fet que, sumat a altres factors, els ha impulsat a abandonar l'ofici. 

Plantilles al 85% a les escoles d'esquí

Tot i que el ritme de feina és molt alt, des de Grandvalira Ensisa destaquen que les plantilles de les escoles estan al 85%, senyal que demostra que encara no s'ha arribat a les xifres prepandèmia. L'actual onada ha impactat i gràcies als monitors de reserva, s'han pogut suplir les baixes.

Ruiz explica que davant la situació sanitària intenten "no socialitzar massa per evitar possibles contagis i ser molt prudents amb els clients".

Diferents professionals del sector han destacat que, tot i tenir les mesures preventives molt assimilades, la mascareta és un important obstacle a l'hora de generar proximitat amb els alumnes i expressar-se. "Quan estàs fent classe, t'expresses molt amb la cara i quan estàs amb els nens, que no et puguin veure, és molt dur", diu Righetti

Tintorer opina que, "partint de la base que estem a la muntanya, a l'aire lliure en un àmbit bastant segur, el protocol se segueix i la gent està bastant contenta".

Malgrat la incertesa que encara pesa, les pistes enguany brillen molt més fort. I és que els monitors noten més que mai les ganes dels alumnes d'aprendre i gaudir de l'esport a l'aire lliure després que la crisi sanitària s'hagi emportat l'oportunitat de viure molts moments. 

Des de Vallnord Pal-Arinsal també constaten que l'activitat ha tornat pràcticament a la normalitat.  

Informa: Laura Cugat
Imatges: Sergi Linares 

 

Comparteix: