ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Reportatge: pros i contres de les operacions de reducció de pes

www.andorradifusio.ad

El sobrepès i l'obesitat mòrbida són dues de les malalties més freqüents al Principat. Avui hem volgut saber en què consisteixen les operacions de reducció de pes. N'hem parlat amb metges i pacients.

L’obesitat mòrbida és una de les malalties amb més afectats als països del primer món, per combatir-la els metges recomanen les intervencions quirúrgiques com a millor eina per acabar amb aquesta malaltia, en cas d’ineficàcia d’altres tractaments.

El doctor andorrà, Ramon Vilallonga, és un dels experts en aquest tipus d’operació i per la seva consulta han passat 125 pacients del país, tot i que només una seixantena han estat operats per ell mateix emprant la gastrectomia gàstrica, una tècnica que restringeix la capacitat del pacient a menjar.

Tot i això, Vilallonga admet que la motivació i l’estat psicològic són factors fonamentals per l’èxit de la intervenció. La millora de salut sol ser la principal motivació, per aquells que decideixen operar-se, tot i que, en ocasions, no només es tracta d’una preocupació física sinó que el factor mental també entra en joc.

Malgrat els bons resultats i la seguretat d’aquest tipus d’operació, ja que es calcula que només un 0,5% del pacients mort i entre un 1 i 2% pateix complicacions greus. Tot i això, el procés postoperatori sol ser difícil per la majoria.

Un cas diferent és el de l’Ana, que recentment es va sotmetre a una segona operació per corregir problemes d’una intervenció anterior. Malgrat esta satisfeta amb els resultats, l’Ana sap quins són els riscos d’aquest tipus d’operació, ja que fa 7 anys va perdre a la seva filla en una intervenció de reducció de pes.

L’Ana va sotmetre’s a una primera operació fa 10 anys a França, on els metges van posar-li una banda gàstrica, un dels mètodes menys agressius de tots, però amb el temps va perdre efectivitat i ara s’ha realitzat una gastrectomia vertical, tot i això, aquesta ha estat més difícil per a ella.

Gran part dels pacients es mostren satisfets amb els resultats, tot i això, no recomanen operar-se per motius estètics.

Informa i imatges: Joel Romero

Comparteix: