ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Reportatge: Què són els eSports i com s'estan desenvolupant a Andorra

www.andorradifusio.ad

Els experts parlen molt de l'ecosistema que es pot generar a Andorra al voltant dels esports electrònics, però coneixem exactament què són els eSports?

El president de la Lliga Andorrana de Videojocs, Manel Guerrero, explica que "són la part competitiva dels videojocs". "On intervenen esportistes, organitzacions i està molt més reglat", completa el secretari general de l'Automòbil Club (ACA), Toti Sasplugas. A més, segons Sergio Segado, president de l'Associació Andorrana d'Esports Electrònics, impliquen "des del simple creador de contingut fins a possiblement psicòlegs, nutricionistes i terapeutes".

Actualment, a Andorra hi ha una lliga de videojocs que compta amb més de 300 jugadors de totes les edats. Això sí, és una lliga encara amateur que no compta amb equips forts i estructures organitzades com a altres països. Enguany, afronta la seva tercera temporada amb el FIFA, el Fortnite o el Clash Royale com a principals jocs i amb jugadors a partir de 10 anys en endavant. "Si donem les eines, hi ha jugadors que poden arribar a ser professionals", assegura Guerrero.

L'àmbit més professionalitzat al país és el del "sim-racing". De fet, a Ordino hi ha el centre de tecnificació digital, on els pilots entrenen diàriament amb simuladors professionals. "És una oportunitat per als pilots de poder entrenar i millorar, i per a poder crear una nova generació de pilots virtuals que viuen, entrenen i competeixen en aquest món", diu Sasplugas. Segons l'ACA, a Andorra hi ha més de 100 persones que competeixen a casa seva. La Cristina Ruiz n'és una. Forma part d'un equip important a Espanya i destaca les bondats dels simuladors per poder córrer allà on no ho podria fer de manera presencial. "Podem accedir a tot tipus de circuits i de cotxes", destaca Ruiz.

Malgrat els milions d'euros que mou tota la indústria, la Cristina apunta que encara és molt aviat per poder viure del "sim-racing" si no és en l'àmbit professional. És per això que l'ACA està treballant per fer un equip de pilots virtuals per competir internacionalment i professionalitzar el sector al país.

Informa: Òscar Serrano
Imatges: Ricard Tenza
Imatges cedides: Whatyouplay

 

Comparteix: