ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Reportatge: Tornar a casa o mantenir habitatge i permís de residència, dificultats dels temporers amb la Covid-19

www.andorradifusio.ad

Els temporers travessen una situació difícil. Hem pogut recollir el testimoni d'alguns que han accentuat, per exemple, la preocupació de quedar-se sense estalvis i la complexitat del procés per tornar a casa.

La crisi del coronavirus està generant molts dubtes i obstacles als treballadors que venen a fer temporada al Principat. Alguns testimonis en primera persona ens en parlen. És el cas de l'administradora del grup de Facebook "Temporers a Andorra", Flor Vinchi, qui en destaca les dificultats per tornar a casa, el problemes amb els contractes de lloguer i els dipòsits o el permís de residència.

"Estic pensant en comprar el meu bitllet de retorn a Perú per al 17 d'abril. Jo únicament demano que ens donin un cop de mà, facilitats, per poder arribar al nostre país", explica el temporer Jorge Tunjar. Una altra, Ana Valeria Kruchowski, explica que ho viu "amb calma" però que això li està frenant "tots els tràmits". Guada González explica que "el meu pitjor obstacle és la manca de llibertat". "Tinc la sort d'estar molt ben acompanyada durant la quarantena, estic gaudint de mi mateixa i de la companyia", diu però.

També hem sabut el cas de la Marina López, que se sent perduda i no sap a qui demanar ajuda. Té 29 anys i prové de l'Argentina. Està embarassada de sis mesos i està molt neguitosa per si no pot tornar al seu país per l'etapa d'embaràs en què es troba. Els recursos econòmics van a la baixa i viu en un pis molt exposada al contacte amb altres persones.

El grup de Facebook "Temporers a Andorra" té la funció de compartir informació i preguntes. Cal recordar que el Govern ha habilitat un formulari per estudiar cas per cas i ajudar els treballadors temporers en el procés de repatriació.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Arxiu

Comparteix:

18.207.254.88