ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Reportatge: Com és viure a la Gavernera? 

www.andorradifusio.ad

La Gavernera va entrar en funcionament el 1993. Actualment, hi ha 26 menors, dividits en tres unitats i gairebé 40 professionals que hi treballen. Volem que coneguin la Neus, ella va arribar al centre amb 15 anys i ens explica com ho va viure. 

La Neus va entrar a la Gavernera quan tenia 15 anys per ella va ser la seva segona casa. El temps que hi va ser sentia que intentaven fer el millor possible perquè estigués a gust, tot i que els inicis no van ser senzills. En un inici ella tenia l'esperança que en pocs mesos podria tornar a casa però finalment hi va ser durant tres anys. Exposa que en ocasions la convivència era complicada 'són personalitats o molt semblants o molt diferents i costa' 

L'objectiu de la Gavernera és cobrir les necessitats dels infants de manera temporal i que puguin tornar a casa com abans millor. En paral·lel es treballa amb els progenitors per reconduir la situació.

Tot i que el centre protegeix la intimitat dels infants la Neus exposa que ella mai ha tingut vergonya per dir que havia estat usaria de la Gavernera, al contrari, exposa que molta gent té una imatge equivocada del funcionament i ella sempre es mostra disposada a poder explicar com ho va viure ella. 

Estan al CRAE ella va trobar la seva vocació que és 'ajudar als altres', per això actualment la Neus està estudiant un grau superior d'integració social. Està convençuda que si no hagués passat pel centre no tindria els mateixos objectius que té ara i hauria agafat un camí diferent.  

Afers Socials atén un 11% més de joves en situació de risc que el 2020

Afers Socials atén gairebé 300 menors en situació de risc, un 11% més que el 2020. D'aquests, un de cada deu es troba actualment al Centre d'acolliment d'infants la Gavernera. 

Durant la pandèmia els ingressos es van reduir a la meitat, ja que en ple confinament els mètodes de detecció a les escoles eren inexistents i es va complicar el seguiment individualitzat a les famílies. Així i tot, la llei dels drets dels infants i els adolescents exposa que l'ingrés residencial a al centre és l'últim recurs.

Informo: Roser Puigbò
Imatges: Nil Forcada/ Desirée Sala 

Comparteix: