Es reprèn el programa de donació de medul·la òssia, aturat per la pandèmia

www.andorradifusio.ad

Només 1 de cada 4.000 donants de medul·la òssia acaba essent compatible amb un receptor. Aquesta baixa proporció implica que es necessita un volum molt gran de voluntaris i és per això que s'ha reactivat el programa, que just va arrencar l'any passat coincidint amb l'inici de la crisi sanitària i que es va haver d'aturar.

Des del març del 2020 s'hi han apuntat una seixantena de persones i es fa una crida a tothom que tingui entre 18 i 40 anys, sobretot a joves i homes tenint en compte que la majoria de participants solen ser dones.

Per donar facilitats, aquells que ho vulguin poden començar el procediment en el marc de la campanya de donació de sang que arranca dilluns, una acció que es vol repetir en futures edicions, tot i que el SAAS també ofereix una atenció setmanal.

La medul·la òssia és un teixit indispensable on hi viuen les cèl·lules mare, que són essencials pel tractament de persones afectades per leucèmia i altres malalties de la sang. Així ho explicat en roda de premsa Cristina Vilanova, que forma part del Ministeri de Salut. El programa de donació consta de diferents proves. Un cop apuntats, es fa un primer anàlisi de sang, que s'anomena tipatge, i els possibles donants queden registrats a REDMO, que forma part de la xarxa internacional de donants. Per tant, la persona passaria a estar disponible per a qualsevol pacient del món.

Si el donant passa totes les fases, passaria a l'extracció final, que es pot fer mitjançant dos processos que es realitzen a Barcelona. Totes les despeses estarien cobertes de la CASS. Vilanova ha recalcat que el donant regenera les cèl·lules ràpidament, entre una i dues setmanes després.

Informa: Laura Cugat 
Imatges: Desirée Sala-Arxiu RTVA

Comparteix:

17 joves ecriptors i una il·lustradora, guardonats amb el premi Sant Jordi 2021 El xef Marc Mora inaugura els tallers de cuina de les jornades gastronòmiques d'Ordino