ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

La CASS alerta que la branca de jubilació entrarà en dèficit el 2024 i que el 2037 esgotarà les reserves

www.andorradifusio.ad

Els principals directius de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social han alertat de la situació difícil que pateixen les dues branques i que la sostenibilitat del sistema de pensions està en perill. Les previsions diuen que d'aquí a quatre anys la branca de jubilació tindrà dèficit i cal adoptar mesures urgentment. Un avís que han fet durant la presentació de l'informe del 2019, on la branca general va tancar amb prop de 34 milions de dèficit, gairebé un 18% més que el 2018.  

El saldo de la branca de jubilació serà negatiu el 2024 i entre el 2037 i el 2038 s'hauran esgotat les reserves del fons i caldrà buscar alternatives. És l'alerta que han fet els màxims representants del consell d'administració de la CASS, assegurant que és el repte més important del país.

Unes dades que es desprenen de l'estudi actuarial encomanat el 2018 i que reflecteixen que el 2040 l'Estat haurà de fer un esforç de més de 1.000 milions d'euros anuals. Per això, el president del fons de jubilació al consell d'administració, Jordi Cinca, avisa que cal començar a pensar en un canvi de model. Assegura que prenent mesures contundents, complexes i costoses, difícilment es corregirà totalment la gran diferència entre el que té el fons i les obligcions compromeses.

La crisi sanitària de la Covid-19 també ha comportat pèrdues importants en la cartera d'inversions del fons, que a final de l'any passat era d'uns 1.391 milions.

En l'acumulat entre l'1 de gener i el 20 de maig la caiguda ha estat d'un 3,23%, xifra que representa més de 40 milions d'euros de pèrdues. La baixada més important va ser al març, d'un 5%.  Segons Cinca, "la bona notícia és la rapidesa amb què s'està recuperant". Desconeix com acabarà l'any, però diu que "no serà més que un any més en el conjunt dels que s'han d'analitzar per poder complir els objectius, com batre en el temps a l'IPC, i aquest objectiu no està en risc".

El fons de reserva de jubilació ha tancat el 2019 amb un resultat positiu de 149,5 milions d'euros. Pel que fa a aquesta branca, va finalitzar l'any passat amb 41,7 milions d'excedent, gairebé un 10% menys que el 2018, amb la previsió que continuï baixant.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Pere Besolí

Comparteix:

18.207.250.80