Restituït el retaule de l'església de Santa Eulàlia d'Encamp

www.andorradifusio.ad

Feia temps que els fidels de Santa Eulàlia demanaven fer baixar el retaule de l'altar major. En l'última reforma van retirar la part inferior i quedava suspès sobre el mur. Ara unes fotografies d'un membre de Casa Rossell han permès restituir les parts que faltaven i deixar-lo a semblança de l'original. 

El 1926 es va fer la primera reforma de l'església, moment en què les imatges de sant Pere a l'esquerra i sant Pau a la dreta es retiren i s'acabaran convertint en portes de la sagristia que hi havia al darrere. A finals dels 80, es van desmuntar i enviar al dipòsit de Patrimoni Cultural. 

Des d'aleshores el retaule presentava un aspecte flotant i eren molts els fidels que demanaven que es connectés amb el temple. Calia buscar una solució i la millor s'ha trobat gràcies a un fotògraf que va deixar un gran llegat documental de l'època. Es tracta "d'una fotografia conservada a l'Arxiu Nacional feta per Joaquim de Riba Camarlot de casa Rossell i data d'entre 1920-1922. Aquí és on hem pogut veure el retaule amb la seva posició original", exposa Cinta Pujal, responsable de l'àrea de Patrimoni Cultural.

La santa Eulàlia del frontal de l'altar que en el seu revers custodia dues calaveres i una creu senyal de difunts també s'ha recuperat després d'una campanya de restauració. Mireia Tarrés, tècnica restauradora Patrimoni Cultural, explica: "Aquí a l'espai central que és el que queda com una mica més buit hi havia unes escaletes que des de l'any 26 amb les últimes fotografies ja els hi perdem el rastre i unes petites mènsules que tampoc les tenim".

Avui dilluns autoritats d'Encamp, el síndic general i l'arquebisbe d'Urgell han assistit a l'inici d'una nova era per al retaule. 

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares

Comparteix: