ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Retrospectiva de Robert Capa al Museu del Tabac

www.andorradifusio.ad

El Museu del tabac i l'Agència Magnum col·laboren de nou després de la mostra de Cartier-Bresson amb una retrospectiva sobre el fotògraf nord-americà Robert Capa. Aquest testimoni en blanc i negre del segle XXimatges icòniques que es poden veure en una exposició que s'inaugura aquest divendres.

"Si les teves fotos no son prou bones és que no estaves prou a prop". Aquesta és una de les frases més famoses del que probablement sigui el primer fotoperiodista de l'era moderna, el pare dels reporters de guerra: Robert Capa.

Sense ser la notícia, va estar al rovell de l'ou dels instants que van escriure la història recent com ara la Segona Guerra Mundial, la guerra civil espanyola, la creació de l'Estat d'Israel, per citar-ne algunes.

Però a banda de la imatge d'impacte volia mostrar la veritat al món de les conseqüències cruentes dels conflictes armats. La comissària de l'exposició, Emmanuelle Hascoët, explica com "va documentar la vida quotidiana de les poblacions, els refugiats, els nens i les dones" perquè "era un gran retratista".

És molt popular el seu treball als fronts, però aquest fundador de l'Agència Magnum va viure enmig del firmament de les estrelles de Hollywood i prop dels grans noms de la cultura de la seva era. Picasso, Hemingway, Gary Cooper, els va retratar a ells i d'altres. El seu gran amor va ser l'actriu sueca Ingrid Bergman. Hascoët recorda que "era un gran amant de l'art" al marge de la seva vida com a reporter de guerra. "Tenia molts amics escriptors, fotògrafs i actors" que van formar una altra part important de la seva vida.

La mostra, que es podrà veure fins al 3 de novembre, comença amb uns contactes d'instants robats de Leon Trotski i acaben amb les darreres fotografies que va disparar a Indoxina, abans de trepitjar una mina i morir.

Informa: Sílvia Mestre
Imatge: Jordi Seabra

Comparteix: