ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Risco proposa una jubilació d'empresa obligatòria per complementar les pensions públiques

www.andorradifusio.ad

El representant dels pensionistes al Consell d'Administració de la CASS insisteix que no es pot seguir confiant només en la seguretat social per tenir una pensió digna. Algunes de les opcions que posa sobre la taula passen per un sistema híbrid o fins i tot per associar-se al sistema d'un país més gran com ara França. Al programa 'Ara i Aquí' de Ràdio Nacional, ha declarat que cal més debat al carrer sobre el futur de les pensions.

Jacint Risco reitera que les reserves de la CASS s'esgotaran el 2055 si tot continua igual i per això insisteix que cal evolucionar cap a un model híbrid.

Aquesta opció consisteix a combinar les pensions de la seguretat social amb l'estalvi privat i una aportació de l'empresa. Pel que fa a l'estalvi privat, entén que actualment és difícil per la relació entre salari i preu de l'habitatge. Sí que defensa una jubilació d'empresa obligatòria, de manera que treballador i empresa facin una aportació que surti del sou en favor de la futura pensió.

Risco també és partidari d'observar el que fan altres petits estats i, en aquest cas, indica que alguns s'associen amb els grans estats veïns. Posa com a exemple Mònaco i San Marino, i planteja si Andorra acceptaria, com a hipótesi de treball, formar part del sistema francès "com una sucursal".

Amb tot, defensa que s'ha de garantir una pensió mínima digna i entén que els canvis que es facin ara afectaran les persones que es jubilin d'aquí 25 o 30 anys. També creu que la població ha de tenir la informació necessària per poder opinar i que el debat hauria de sortir al carrer.

Entrevista completa a Jacint Risco a l'Ara i Aquí:

Informa: Ester Pons
Imatges: Vicente Bellot
Locució: Yasmina Canedo

 

Comparteix:

3.238.70.175