Els riscos per a la privacitat de l'aplicació de moda, Face App

www.andorradifusio.ad

L'aplicació Face App està de moda i són molts els que no coneixen els perills que pot tenir compartir fotografies d'un mateix en aquesta aplicació o a les xarxes socials més comunes.

Face App és una aplicació gratuïta que edita les fotos amb filtres que transformen el rostre de la imatge. El programari permet fer que els rostres semblin més vells, més joves, d'un altre sexe o fins i tot afegir-hi una barba de la manera més realista.

L'agència de Protecció de Dades adverteix dels perills o problemes que es pot trobar l'usuari quan la descarrega. Segons el cap de l'entitat, Joan Crespo, "quan demanes per exemple a Facebook o Google que et facilitin tota la informació que tenen de tu, te la donen; la diferència amb Face App és que això no queda clar".

La popular aplicació de mòbil, que ha estat la responsable de les milions de cares de persones grans que han envaït les xarxes socials aquests darrers dies, recull en la lletra petita que també té el dret de fer servir la informació personal dels usuaris i les fotos que facin amb finalitats comercials.

L'usuària de Twitter Elisabeth Potts Weinstein ha detectat que en signar els termes i condicions de l'aplicació d'edició de fotos, l'usuari cedeix el dret a FaceApp a emprar les seves fotos, nom, veu i identitat amb finalitats comercials

Segons els termes de l’aplicació, quan se n’accepten les condicions s’admet "una llicència amb dret de subllicència transferible, perpètua, irrevocable, no exclusiva, mundial, totalment pagada, per a fer servir, reproduir, modificar, adaptar, publicar, traduir, distribuir, executar públicament i mostrar el contingut dels usuaris i qualsevol nom, nom d’usuari o imatge proporcionada en tots els formats i canals de mitjans coneguts o desenvolupats posteriorment, sense cap compensació".

L'aplicació FaceApp pot ser perillosa perquè no té una legislació clara o diferent de la que es fa servir en l'àmbit europeu. Indica que poden transferir les dades entre estats per regir-se per la jurisdicció de protecció de dades d’un altre país, i que aquesta col·lecció de dades sigui legal. En la política de privadesa, avisen: "Si sou a la Unió Europea o en altres regions amb lleis que regeixen la recopilació i l’ús de dades que poden diferir de les lleis dels Estats Units, tingueu en compte que podem transferir informació, inclosa informació personal, a un país i una jurisdicció que no tingui la mateixes les lleis en relació amb la protecció de dades".

Publicar o fer servir fotos d'altres persones

Un dels problemes més comuns són les fotos que es pugen per tercers i que també poden tenir greus conseqüències. És per això que es recomana no pujar fotos sense el consentiment de la persona que hi apareix. Crespo remarca la importància de "ser prudents a l'hora de penjar imatges de terceres persones perquè és el titular de la fotografia qui ha de donar l'autorització".

Però no oblidem que qualsevol informació que pengem a les xarxes socials deixa de ser nostra i passa a ser propietat de les empreses que hi ha al darrere. Aquesta informació per a nosaltres potser no té gaire importància en el moment que la publiquem però pot tenir-ne en el futur. Crespo alerta que "per a les empreses de l'àmbit mercantil, social i polític és un valor incalculable".

És per això que l'agència de Protecció de Dades recomana que abans de baixar aquesta aplicació o qualsevol d'altra, hem de llegir les condicions atentament i pensar seriosament en el cost que pot tenir cedir les nostres dades

Informa: Sergi Expósito-Agència ANA
Imatge: Anna Ginestà

Comparteix:

Col·laboració amb Catalunya per reduir l'excés de velocitat dels conductors andorrans a les carreteres veïnes Ubach defensa novament a les Nacions Unides la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible