ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El romànic de bat a bat: una manera de descobrir el país més enllà de les compres i la muntanya

www.andorradifusio.ad

El romànic és un dels atractius que ofereix el país. La visita a les esglésies atreu tot tipus de visitant, des dels experts als que es troben els monuments tot passejant. El Govern ha obert les portes aquest estiu de sis esglésies romàniques perquè tothom conegui el patrimoni i no tot siguin compres o caminades per la muntanya.  

Tancar els ulls i imaginar com seria Pal al segle XII quan ja estava construïda l'església de Sant Climent. Això és el que poden experimentar els turistes en aquestes jornades de portes obertes, el Romànic de bat a bat.

L'església de Sant Climent és un dels atractius de Pal. Els turistes arriben, de manera constant, des de les deu del matí, quan obre portes. La crida del romànic funciona aquest estiu més bé que l'any passat. La proposta de l'àrea de Museus d'ensenyar el patrimoni, amb el suport de guies té bona acceptació. Itziar Badenas, tècnica de l'àrea de Museus i Monuments, posa en relleu que "és un patrimoni gairebé únic, ja que es conserven frescos originals o còpies fetes in situ". A més, afegeix, "en un espai molt reduït es poden fer visites relativament àgils. Mantenir-ho tancat no tindria sentit". 

Els visitants són molt heterogenis. Des d'experts en romànic que saben molt bé el que busquen a gent que se'l troba gairebé sense voler-ho.  "Hi ha de tot. Molta gent ve perquè el poble és bonic i llavors es troba amb l'església. Pal és un punt de debut per a descobrir el patrimoni", ha manifestat la guia de Sant Climent de Pal Cassandra Santulària.

Molts turistes agraeixen descobrir una altra Andorra. Un d'ells és l'Asier Escrivà, qui assegura que molts coneixen Andorra "per les pistes d'esquí", però "l'atractiu que ofereix fora de la temporada d'hivern és, fins i tot, millor". "Venim a veure llocs i paisatges i aquí ho hem trobat", afegeix el també turista Paco Pacias.

A banda de Sant Climent, el Romànic de bat a bat inclou fins a final de mes les visites a Sant Romà de les Bons, Sant Martí de la Cortinada, Sant Serni de Nagol, Sant Miquel d'Engolasters i l'església de Santa Coloma, amb l'afegitó de l'Espai Columba.   

Informa: Sergi Cano
Imatges: Nil Forcada     

Comparteix: