Salut aprova la nova cartera de serveis on s'inclou la reproducció assistida, la psicologia i el canvi de gènere

www.andorradifusio.ad

Llum verd a la cartera de serveis. Era un tema pendent de fa molt temps i ja és realitat. Defineix quins actes mèdics tindran finançament públic i incorpora, per primer cop, els tractaments psicològics o tècniques com la fecundació in vitro i la inseminació artificial. 

El Govern ha aprovat, per primera vegada, el reglament que concreta i defineix quines prestacions sanitàries es finançaran públicament.

Un treball que s'ha fet de la mà del sector i que incorpora sis nous àmbits que fins ara no estaven coberts. Són la reproducció assistida, principalment en els casos d'infertilitat, via inseminació artificial i fecundació in vitro.

Els tractaments per abordar la disfòria de gènere, incloent l'avaluació, l'acompanyament, els medicaments hormonals i la intervenció quirúrgica, si cal.

Una altra novetat és la podologia, especialment pel col·lectiu de la gent gran, que inclou tant l'estudi com el diagnòstic i el tractament de les malalties i alteracions del peu, sempre que no sigui amb finalitats estètiques o esportives.

Una altra incorporació llargament reivindicada és la psicologia. S'inclouran les avaluacions psicomètriques i les psicoteràpies individuals, de grup o familiars i per accedir-hi caldrà tenir una prescripció mèdica.

La dietètica, mentre sigui per a l'elaboració de pautes nutricionals adaptades a persones amb patologies alimentàries, o els estudis genètics amb finalitat preventiva són les altres dues noves prestacions que formaran part de la cartera de serveis. 

Les noves prestacions entraran al sistema en un màxim de 6 mesos, termini marcat per a desenvolupar cadascun dels reglaments. Després d'un any es farà una avaluació de resultats per a fer-hi ajustaments, si cal.

De fet, el ministre ha definit aquest document com a "viu i dinàmic", que s'anirà actualitzant amb noves provisions de serveis, protocols i guies clíniques. Pel que fa al percentatge de cobertura sanitària de les noves prestacions, aquests seran homologats amb la resta.

Un cop definida la cartera de serveis, ara el proper pas és l'actualització de la nomenclatura dels actes mèdics. Hi ha un document molt avançat i hauria d'estar llest abans que s'acabi el mandat. Això farà que els diferents serveis també estiguin remunerats d'una manera més justa i equilibrada. 

Roda de premsa completa amb l'actualització sanitària i posterior al consell de ministres: 

Informa: Laura Massegú

Comparteix:

Les tarifes elèctriques pujaran entre un 15 i un 25% a partir de l'abril L'executiu descarta rebaixar el preu dels carburants als ciutadans