ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Salut descarta la filtració d'aigües residuals com a origen del brot de gastroenteritis

www.andorradifusio.ad

El Ministeri de Salut ha informat aquest dimarts al vespre a través d'un comunicat que es manté la hipòtesi que el virus que ha provocat la intoxicació de 4.136 persones a Catalunya pel consum d'aigua embotellada a Arinsal "s'ha vehiculat a través de la manipulació dels recipients reutilitzats en la línia de producció afectada". A més de destacar que no es farà cap valoració sobre la contaminació fins que no es tinguin les anàlisis, també s'ha posat en relleu que la concentració de virus trobada en aquestes mostres és "d'un màxim de 20 partícules virals per 5 litres", i per tant, "no es pot parlar de contaminació per filtració d'aigües residuals".

Salu insisteix en el fet que les analítiques microbiològiques efectuades de manera continuada a la planta, "haguessin mostrat els nivells de càrrega microbiana d'aquest tipus". Cal remarcar que la Generalitat de Catalunya va indicar que s'havien trobat concentracions elevades de norovirus a l'aigua, que ascendien entre 1.000 i 10.000. 

Recordem que el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya concloïa dilluns que l´origen del brot de gastroenteritis era un norovirus d´origen fecal humà, i que la infecció s´hauria produït durant el procés d´envasat dut a terme a Andorra. El Govern, però, ha indicat que no farà valoracions de la presumpta contaminació de l'aigua envasada a la planta d'Arinsal fins a tenir tots els elements suficients i la informació derivada del resultat de les analítiques oficials de les mostres d'aigua enviades al laboratori de l'Agència de la Salut Pública de Catalunya situat a Girona.

Tot i així, han emès aquest comunicat "davant les informacions aparegudes pels resultats de les anàlisis de dos lots d'aigua" envasada a Arinsal, contaminada pel virus.

D´altra banda, segueix augmentant el nombre d´afectats que presentaran una reclamació amistosa contra Eden Springs, la distribuïdora. Ja són uns 130 particulars i 11 empreses les que ho faran a través del col·lectiu d'advocats Ronda. Cada persona reclamarà 150 euros per dia de malaltia.

Informa: Agències/Judit Pedrós

Consulta el comunicat del ministeri de Salut aquí

 

Comparteix: