ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Salut implementa programes de detecció precoç per a càncer de còlon i retinoblastoma infantil, i amplia el de mama

www.andorradifusio.ad

L'èxit del programa de cribratge del càncer de mama, cada cop amb més participants, portarà Salut a la implementació de dos nous programes de detecció precoç. Aquest any entrarà en funcionament el de càncer de còlon i el pròxim serà el cribratge de retinoblastoma per a nens.

El retinoblastoma representa el 3% dels càncers en menors de 15 anys. Aquest tumor de les cèl·lules de la retina es presenta durant la infància i, tractat a temps, té una taxa de supervivència molt més elevada.

Per això, Salut ha encarregat a un especialista que desenvolupi un protocol d'actuació per aplicar el cribratge de retinoblastoma entre els nadons acabats de néixer. Consistiria en un examen de reflex vermell, que es faria abans de l'alta hospitalària dels nounats.

Encara abans, aquest mateix any, Salut posarà en marxa el programa de cribratge per al càncer de còlon, destinat a homes i dones d'entre 50 i 74 anys. Un projecte que neix emmirallat en l'èxit de la detecció precoç del càncer de mama.

La cap de l'àrea de prevenció, promoció i vigilància de la salut, Rosa Vidal, explica que el nombre de dones que se sotmeten a mamografies gratuïtes biennals s'ha disparat en 10 anys. S'ha passat d'una participació que no arribava al 20%, que es prestin a la prova més de la meitat de les dones contactades. Això vol dir, segons Vidal, "que la població és més sensible, coneix el programa i hi confia".

Un grau d'acceptació que ha portat el ministeri a ampliar cinc anys el ventall d'edat de les candidates, que a partir d'ara inclourà dones entre 50 i 74 anys.

També s'ha d'afegir les dones que fan el cribratge externament i que ho comuniquen al ministeri de Salut. En l'última ronda de detecció precoç s'han diagnosticat 23 nous casos de càncer de mama.

Informa: Jordi Cama
Locució: Yasmina Canedo

Comparteix:

3.236.97.49