Sancions de fins a 15.000 euros per incomplir l'estat d'alarma

www.andorradifusio.ad

El Consell aprovarà aquest dilluns la llei que permet declarar els estats d'alarma i emergència, dues situacions previstes a la Constitució però que no s'havien desenvolupat i que afecten els drets individuals. Les sancions per incompliment poden arribar a ser de fins a 15.000 euros.

Les situacions d'alarma i emergència atorguen a les autoritat la potestat d'aplicar mesures especials en situacions excepcionals, i no complir-les pot dur a sancions coercitives que arribarien fins als 15.000 euros.

L'estat d'alarma el declara el Govern en cas de catàstrofes naturals, incendis urbans, accidents de gran magnitud, crisis sanitàries, epidèmies o pandèmies.

La seva durada és de quinze dies inicialment, tot i que es pot prorrogar per autorització del Consell General.

Què suposa la declaració d'estat d'alarma?

Pot limitar l'entrada o sortida del país de persones i mercaderies, limitar circulació de persones i vehicles, racionar consum d'articles de primera necessitat, intervenir i ocupar indústries i establiments però no domicilis privats.

L'estat d'emergència l'aprova el Consell General a petició del Govern i és vigent per 30 dies en un primer termini.

Es decreta si hi ha una interrupció del funcionament de la convivència democràtica i planteja mesures per mantenir l'ordre públic.

Es pot limitar la llibertat d'informació, executar registres domiciliaris, intervenir comunicacions o prohibir reunions.

També l'entrada i sortida del país o la circulació a dins del territori.

L'Executiu ha volgut deixar clar que desenvolupar els estats d'alarma i emergència no implica que s'hagin de decretar en l'actual situació.

Informa: David Domingo

Comparteix:

Mesures urgents per protegir els treballadors i mantenir les empreses Martínez Benazet nega el bloqueig de material sanitari a les fronteres