Sant Julià proposa un projecte de biomassa per netejar els boscos i reduir el risc d'incendi

www.andorradifusio.ad

Netejar els boscos és car, però imprescindible per rebaixar el risc d'incendis. Ara, Sant Julià planteja un projecte de biomassa que, a banda de la neteja forestal, també aportaria sostenibilitat a la parròquia. 

Els bombers alerten de la gran densitat i l'estrès dels boscos, i com aquesta situació s’ha vist incrementada pel canvi climàtic. Per aquest motiu, manifesten la gran tasca del servei de neteja de boscos que s’ofereix des dels comuns.

Però per què és tan important aquest servei? El responsable de la secció forestal de bombers, Pere Pons, explica quin és el problema si no ho fas. "Si declares un incendi amb una densitat tan alta de peus seria complicat o ens resultaria més difícil poder aturar un foc". Així, el servei consisteix en la neteja del sotabosc i una tala controlada d'acord amb un pla de desforestació. 

D'aquesta manera, en el cas que es produís un incendi, a banda dels problemes ambientals, també provocaria grans conseqüències en l’àmbit econòmic i social. Però no és l'únic que preocupa al comú de Sant Julià de Lòria. El seu elevat cost també és un inconvenient. El comú cada any inverteix prop de 25.000 euros, però això no és suficient i per aquest motiu, ja ha plantejat al Govern una alternativa.

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, ha explicat la proposta. "Vam portar un projecte executiu al Govern per fer una xarxa de calor a Sant Julià, aquesta xarxa de calor abastaria el centre cultural, la Universitat d'Andorra, l'escola francesa i l'escola andorrana. Això ens hauria de permetre que una empresa externa netegés els boscos de Sant Julià, transformés aquesta fusta en biomassa i aquesta biomassa la utilitzés per escalfar els edificis que acabo de mencionar".

Des del comú manifesten que és important no veure aquesta proposta com una competència entre comuns, ja que si hi hagués un incendi la desgràcia seria nacional. Precisament per això, cal tirar endavant projectes com aquest, ja que a banda d'evitar el risc d'incendis, també es determinaria la "sostenibilitat des de diversos punts de vista", segons el cònsol. "El primer, aprofitar els recursos naturals d'aquí del país perquè serveixin per generar energia al país, KM 0, poc desplaçament i per tant poca contaminació. Seguidament petjada ecològica i per últim, la reducció de gasos d'efecte hivernacle".

Així doncs, és necessari buscar una alternativa, tan aviat com es pugui, per salvar els boscos, que al cap i a la fi, són el pulmó d'Andorra.

Informa: Clàudia Justes
Imatges: Nil Forcada-Kevin Ribeiro

Comparteix:

Emma Riba i Rosa Mari Herrador presenten "Bram" a la Massana El possible cas d'intoxicació alimentària hauria afectat també 10 persones de les estades d'estiu d'Escaldes