ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La segona onada de la Covid-19 i les mesures que impedeixen l'arribada de turistes afecten de ple el comerç

www.andorradifusio.ad

No només els bars estan patint de valent en aquesta segona onada de la pandèmia, sinó també el teixit comercial, sobretot els negocis petits i aquells que depenen majoritàriament del turisme. Alguns sectors, com el de la perfumeria, ja estan vivint tancaments i el volum de treballadors en suspensió temporal del contracte creix. Si des d'ara fins al primer trimestre de l’any vinent la situació no millora, diverses fonts constaten que l’escenari serà insostenible.

El petit comerç i els negocis que depenen d'un turisme que fa més d'una setmana que pràcticament és inexistent, estan patint, i molt, el descens de la facturació.

I és que les principals zones comercials del país estan gairebé buides, com també les botigues que encara resten obertes que denoten, sobretot els caps de setmana, la important manca de clientela.

La presidenta de l'Associació Eix Central i de The Shopping Mile, Sònia Yebra, ha destacat que "ara mateix estem parlant d'un 80 o 90% de baixada de la facturació". Una situació que qualifica de "molt greu". Creu que si s'allargués podria tenir una afectació molt més forta sobre les empreses, ja que "és insostenible tenint una facturació d'aquest tipus".

A hores d’ara ja s’estan produint tancaments definitius, per exemple, en el sector de la perfumeria, tot i que també hi ha grans marques que han optat per fer reajustaments i centralitzar l'activitat.

Altres àmbits com el de l’electrònica pengen d’un fil i la majoria de joieries estan a les fosques. El sentiment d'esgotament és generalitzat.

El vicepresident de l'Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres, Antoni Miralles, ha remarcat que si la situació persisteix, "fins la primavera que ve, hi haurà un 10 o un 15% de les botigues que no aguantaran, perquè no podran suportar-ho". En aquest sentit, ha afirmat que els pagaments de lloguers, mercaderies o proveïdors, "estan ofegant el petit comerç".

Segons Miralles, si no fos per les ajudes del Govern per pagar els lloguers i les suspensions dels contractes de treball, el 50% del teixit ja hauria tancat.

Sembla que els punts de venda de primera necessitat van en més bona línia per part d’un client nacional que no freqüenta tant els negocis de restauració, però les compres de Nadal d’aquesta època ja van tard i el sentiment de neguit és majoritari.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Txema Galilea-Fernando Montero

Comparteix:

3.236.117.38