ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El sentiment de sobirania d'Andorra a través de les ràdios en un llibre i un documental

www.andorradifusio.ad

La implantació, concessió i final de Ràdio Andorra i Sud Ràdio s'expliquen a través de molts episodis institucionals entre França, Espanya i Andorra que van forjar el sentiment sobiranista del país. Maria Jesús Lluelles completa aquest episodi de la història amb un llibre que s'acompanya d'un documental fet pel periodista Albert Roig.

A partir dels anys 30 del segle passat, la ràdio esdevé un valor estratègic i un mitjà de masses. Només al 1939, en l´inici de les emissions de Ràdio Andorra, tenia 5,2 milions de receptors a França.

La seva importància va generar diversos conflictes entre el país, França, Espanya i la mitra. Neix Andorradio com a imposició francesa que va deixar episodis de trencament de relacions diplomàtiques entre els serveis del copríncep francès i Andorra i la consegüent pressió a les fronteres durant tres anys, fins al 1954.

Maria Jesús Lluelles, autora de ´Dues ràdios andorranes. Una qüestió de sobirania´, explica aquest episodi: "Per normalitzar la situació, el delegat permanent francès posa tres condicions: que s'accepti una nova emissora (Andorradio), que el Consell elabori un pressupost anual i que se suprimeixin els impostos a l'entrada de mercaderies franceses en territori andorrà en reciprocitat de tracte. El 1954 el Consell accepta l'autoritat del Copríncep francès per acabar amb la crisi demogràfica i econòmica".

Aquests són només alguns dels exemples que han deixat els estira-i-arronses de dues ràdios perifèriques que van viure com, de mica en mica, el país es refermava en la seva independència fins al tancament de les dues a ràdios l'any 1981, un moment que es recull a partir de diversos testimonis en un documental.

L'autor, Albert Roig, destaca com "els entrevistats reflecteixen com convergeix la història de les ràdios amb la reforma de les institucions i la necessitat del país de tenir les seves pròpies institucions, ser reconegut internacionalment, ser un estat de dret i tenir la seva pròpia Constitució".

Aquest divendres, els dos autors seran a 'La Rotonda' per donar més detalls de ´Dues ràdios andorranes. Una qüestió de sobirania", del qual han sortit 1.000 exemplars a la venda.

Informa: Rosa Alberch
Imatge: Fernando Montero

Comparteix:

44.192.10.166