Com serà la societat postpandèmia?

www.andorradifusio.ad

La Covid-19 ens ha colpejat de manera imprevista. L'arribada d'aquest coronavirus ha estat un cop inesperat en una societat acomodada i poc acostumada a superar grans dificultats.

Un altre tret distintiu és l'àmbit global de la pandèmia. Tot plegat suposarà un punt d'inflexió que obligarà la societat a replantejar-se moltes coses.

"La pregunta que es fa la gent és veure si aquest és un bon moment per plantejar-se les limitacions que, sembla evident, que hi ha dins de les nostres societats globalment", considera el sociòleg Joan Micó.

Per a Yvan Lara "no és tan important l'origen del problema com la capacitat d'anticipar-nos o gestionar-nos. Disposar, per exemple, d'un bon sistema sanitari públic, d'uns bons protocols per ser més àgils a l'hora de gestionar-los o haver pensat a fer provisions de fons socials tant de l'àmbit públic com privat (empreses i particulars)...".

Micó hi coincideix, creu que s'evidencia "la importància de l'Estat i la sanitat pública". Precisament, opina sobre el debat ideològic del paper de l'Estat i si ha de ser limitat, que "és important i, en situacions de crisi, fonamental".

El filòsof David Murias opina que "el sistema capitalista viu la circumstància com un col·lapse del sistema" i preveu una recessió econòmica "brutal". Però en canvi, explica que "els savis de les cultures iniciàtiques del coneixement ancestral veuen aquesta pandèmia com una cosa molt positiva i necessària". En aquest sentit, la visió seria que "hem de canviar la nostra forma de ser, la nostra manera de pensar, la nostra manera de relacionar-nos i la nostra manera de tractar el planeta" perquè "comença un nou món".

Informa: Cesc Sanjuan
Imatges cedides: Yvan Lara/Joan Micó

Comparteix:

Nou residents tornen a casa des de Porto amb l'autobús que va repatriar els temporers portuguesos Salut Mental fa el seguiment psicològic d'uns 150 treballadors de l'hospital