ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

S'escurcen els períodes de vigilància i aïllament dels contactes de positiu davant el comportament de l'Òmicron

www.andorradifusio.ad

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat aquest divendres canvis en els protocols dels contactes de positiu de la Covid-19 davant el comportament de la variant Òmicron. Entraran en vigor a partir del dilluns 24 de gener.

Vist que el període d'incubació és molt curt, s’escurcen els períodes de vigilància passiva en els contactes de positius i també els períodes d'aïllament dels no immunitzats.

D'aquesta manera, en cas de ser contacte però donar negatiu en les proves diagnòstiques, l'aïllament serà de 4 dies més 3 de vigilància passiva si no s'està immunitzat. En cas d'estar immunitzat, la vigilància passiva serà de 7 dies.

Si s'ha estat en contacte amb un positiu, però no es tenen símptomes es redueix a 48 hores el termini per a les proves diagnòstiques, un test ràpid en cas d'estar immunitzat i una TMA en cas de no estar-ho.

El titular de salut ha remarcat que l'estratègia es dirigeix cap al test ràpid, més que a la TMA perquè "estem davant d'una altra malaltia i la situació és diferent". "No hem d'utilitzar els mateixos mètodes diagnòstics, ni la mateixa intensitat". Ha insistit que es preveu un descens en la incidència de contagis en dues setmanes, moment en què es podran alleugerir restriccions "sempre que el comportament d'aquesta variant es mantingui com fins ara".

824 nous positius i 5.009 casos actius

Quant a les dades de contagis, Salut ha notificat 824 nous positius en les darreres 24 hores, als que s'afegeixen 15 turistes. Els casos actius tornen a superar els 5.000 i queden pendents 988 proves TMA per diagnosticar entre les que s'han fet aquest divendres i les que s'arrosseguen de l'avaria en una de les màquines d'anàlisi el passat cap de setmana. Amb tot, s'està recuperant el ritme i, segons el ministre, a partir de diumenge es tornaran a comunicar els resultats en un termini de 12-24 hores.

La pressió a l'hospital baixa, amb vuit persones ingressades, tres a planta que no presenten cap risc, i 5 a la Unitat de Cures Intensives, totes elles ventilades i portadores de la variant Delta.

Pel que fa a la situació a les escoles, hi ha 253 aules afectades: 29 es troben sota vigilància activa total, 185 estan en vigilància parcial i 39, en passiva.

Sobre les negociacions per abaixar el preu dels tests d'antígens, diu que "s'està acabant de tancar una fórmula que es podria aprovar la setmana vinent".

Informa: Redacció

Comparteix: