ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Set dies després de les eleccions continua la incertesa sobre la governabilitat

www.andorradifusio.ad

Set dies després de les eleccions generals, la governabilitat del país està ben oberta. Després d'uns dies de descans dels Demòcrates, Xavier Espot es reunirà aquest dimarts que ve amb Jordi Gallardo i Pere López. Iniciarà, així, les primeres converses que li permetin teixir un pacte que li doni estabilitat. Passat Setmana Santa es trobarà amb Josep Pintat.

Una setmana després de la jornada electoral del 7 d'abril, el futur governamental del Principat continua ben obert. L'executiva de Demòcrates, el partit guanyador diumenge passat, es reunirà a partir de dilluns per analitzar internament els resultats.

Amb 11 consellers, però, els de Xavier Espot havien de ser els primers a moure fitxa, i ho faran aquest dimarts que ve, quan el candidat a cap de govern es trobarà per separat amb Jordi Gallardo i Pere López. La seva voluntat és conversar amb tots els grups per tenir una legislatura estable. Per això consideren prematur descartar qualsevol possibilitat de pacte.

Els qui ja s'han reunit per valorar resultats són Liberals i PS. Amb 7 consellers, els números permeten als socialdemòcrates presentar López com a candidat a cap de Govern, tot i ser conscients que estan per sota dels 11 de DA. Ara bé, amb els quatre representants dels de Gallardo, els seus socis a d'Acord, sumen el mateix nombre que els de Xavier Espot. Així, doncs, no es pot descartar res. Ni un pacte a tres bandes amb Terceravia, que trauria la governabilitat als Demòcrates, tot i que a priori sembla força difícil.

Pel que fa als Liberals, ja han mostrat la seva disposició a tractar un acord que garanteixi la governabilitat, però sense formar part d'un govern de coalició. 

Mentrestant, l'altra opció de governabilitat factible per als Demòcrates, Terceravia+UL+I, es mostra oberta a dialogar. Josep Pintat i Xavier Espot s'han emplaçat a trobar-se passat Setmana Santa.

Per últim, els massanencs de Ciutadans Compromesos, que podrien haver estat clau per a la governabilitat si els Demòcrates haguessin guanyat a Andorra la Vella o Escaldes-Engordany, ara ja no ho són, perquè entre totes dues forces sumen 13 consellers. Veurem quin paper adopten en el joc de les negociacions de les properes setmanes.

Recordem que el dijous 2 de maig és la data prevista per a l'elecció de la Sindicatura i el jurament dels consellers generals. Vista la situació, existeix la possibilitat que els càrrecs de síndic i subsíndic puguin no recaure en els mateixos colors.

Informa: Laura Massegú

Comparteix: